Leo van Trappe . . . .

Terug naar de vorige pagina <<

hoofdmenu

Leo van Trappe
Bron: Het Parool door
Hanneloes Pen en Rob Rombouts

De overblijfkracht die dinsdag 24 maart 2009 op een schoolplein in Zuid werd doodgestoken, is Leo van Trappe. Hij organiseerde klassieke kamerconcerten in zijn woning in de Karmmerstraat.

De pianisten Wibi Soerjadi en Marietta Petkova hebben in de jaren negentig in de huiskamer van Van Trappe aan de Krammerstraat opgetreden. Van Trappe gaf daar bijna dertig jaar huisconcerten. In zijn kamer stond een grote vleugel, waar hij zelf ook wel achter plaatsnam en waarop hij volgens kennissen 'weergaloos' piano speelde. Ook violisten en cellisten speelden in de huiskamer. "Soerjadi zat vlak voor het Lisztconcours waar hij tweede werd. Wij zaten op stoeltjes in de kamer en luisterden. Het was heel gezellig, niet stijfjes. Leo nodigde voornamelijk studenten uit van het conservatorium, die hier dan een try-out hielden," zegt zijn buurvrouw.
Op de huisconcerten kwamen dertig tot veertig mensen af. "Hij regelde alles telefonisch, had geen flyers en zette ook niets op internet. Hij leende vaak van ons stoelen. Die gingen dan over het dak." De buurvrouw heeft er nog bij Van Trappe, half Indonesisch, op aangedrongen om een busje neer te zetten voor een geldelijke bijdrage. "Want hij organiseerde het vrijblijvend."

De buurvrouw omschrijft Van Trappe als een 'vriendelijke, hartelijke man'. "Hij was beslist niet eenzaam, had vrienden en kennissen en een broer en zus. Hij hield erg van mensen om zich heen en was zeer gastvrij." De buurvrouw wist dat hij als overblijfkracht op school werkte. "Hij deed dat om wat bij te verdienen." Dat haar buurman is doodgestoken, heeft haar behoorlijk gechoqueerd. "Hij had helemaal geen vijanden. Dat zeggen zijn vrienden ook. Hij was juist zo'n aardige man. Wat eigenwijs, maar hij maakte altijd een praatje met ons." De concerten werden de laatste tijd wat onregelmatiger georganiseerd. "Hij huurde ook wel eens een zaaltje bij vrienden op de Keizersgracht."
Van Trappe werkte vroeger bij de Buma en hield zich bezig met muziekrechten en royalty's. "Hij was vervroegd met pensioen gegaan." Gert Jan Cense, buurman en huisbaas van Van Trappe, reageert opgelucht dat een verdachte is opgepakt. "Heel mooi. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd." Cense sprak Van Trappe vorige week voor het laatst. "Hij vroeg of ik nog woonruimte wist voor een dochter van muzikale vrienden."
Hoewel hij concerten gaf, omschrijft Cense Van Trappe als een man op zichzelf. Hij woonde volgens Cense 'vijftien tot twintig jaar' in de Krammerstraat.
De politie kwam kort na de steekpartij in het huis van de pleinwacht. "Mijn sleutels hadden ze niet nodig. Ik denk dat ze de woning met zijn eigen sleutels hebben geopend."
Buurvrouw Ekky Zirks omschrijft Van Trappe als 'een leuke man die weergaloos piano speelde'. "Ik wilde hem nog vragen om mij les te geven. Hij was introvert. Hij was verlegen en in zichzelf gekeerd. Het duurde even voordat je contact met hem maakte."

Krammerstraat
De Krammerstraat

 

reacties mogen ook in het gastenboek worden geplaatst

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<

hoofdmenu

Bezoekersteller