Terug naar de vorige pagina <<
  

Jacob Hamel
[Amsterdam 20 oktober 1883 - Sobibor 9 juli 1943]

Een "markante bewoner" van de Rivierenbuurt was de dirigent Jacob Hamel. Hij heeft samen met zijn gezin vanaf 1929 op de Zuider Amstellaan (Rooseveltlaan) 142-huis.

 

Jacob Hamel was dirigent van het koor De Joodse Stem en van het 'Kinderkoor Jacob Hamel'.
Het kinderkoor werd op de dinsdagmiddag om 17:00 op de radio door de AVRO uitgezonden.
Toenmalige buurtkinderen herinneren zich hoe Jacob Hamel met mooi weer altijd voor het open raam zat. Ze gingen dan bij hem in de vensterbank zitten en spraken over van alles. Voordat ze naar huis gingen, zongen ze samen een liedje. Jacob zat vaak in een kamerjas. Hij kwam weinig buiten. Eenmaal mochten ze naar binnen omdat Jacob de kinderen een pianola wilde laten zien. De kinderen waren onder de indruk omdat ze nog nooit zoiets hadden gezien.
Jacob Hamel leidde voordat hij bij de AVRO terecht kwam de socialistische liederentafel 'Ontwaakt', die thuis hoort bij de syndicalistische vakcentrale Nationaal Arbeidssecretariaat (NAS).


Jacob Hamel dirigeert het koor De Joodse Stem ter gelegenheid van het bezoek van de koninklijke familie aan het Jonas DaniŽl Meijerplein in Amsterdam in 1927.

In 1943 moet de familie Hamel in 1943 verplicht verhuizen naar de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost. Avro-coryfee Frits Thors is een van de weinige niet-Joodse collega’s die de familie nog komen bezoeken.

Hamel en zijn vrouw worden met de grote razzia van 20 juni 1943 naar Westerbork gestuurd. Ze vertrekken daarna met het transport van 6 juli naar Sobibor en worden daar op 9 juli 1943 vermoord. Jacques is al iets eerder, op 11 juni, in Sobibor omgekomen. Hij was op zijn onderduikadres opgepakt. Zoon Bob is gemengd gehuwd en overleeft de oorlog.
Na de oorlog wordt in 1946 het Kinderkoor Jacob Hamel door de A.V.R.O. opnieuw opgericht, dan onder leiding van Herman Broekhuizen. Weer zullen veel kinderen van de radio-uitzendingen genieten. Wie Jacob Hamel was, en hoe hij is gestorven, komt voor het grote publiek pas weer aan bod in de Avro-radiodocumentaire die Piet Geelhoed in de jaren tachtig over de dirigent maakt.

Uitzending was op zondag 17 juni 2007 van 20:00 - 20:30 uur op Radio 5, geÔnterviewd is o.a. Michal Elata, een trouwe bezoeker van deze website, die gereageerd heeft op de oproep voor dit radioprogramma.

Beluister de uitzending online

Lees meer over Jacob Hamel op www.joodseomroep.nl

Ter nagedachtenis aan het gezin Jacob Hamel, Zuider Amstellaan 142-hs te Amsterdam.
Bron: www.joodsmonument.nl

Jacob Hamel
Amsterdam, 20 oktober 1883
Sobibor, 9 juli 1943
Gezinshoofd
Jeannette Hamel-Cohen
Jacques Hamel
 

Terug naar de vorige pagina <<