Johannes Hendricus Gerardus (Hans) Boskamp . . . .

Terug naar de vorige pagina <<
 

In Memoriam:
Johannes Hendricus Gerardus (Hans) Boskamp

7 mei 1932 - Dordrecht, 22 maart 2011

Bron: Joods Amsterdam

Hans Boskamp werd op 7 mei 1932 in Rotterdam geboren. Hij had een Joodse vader, acteur Johan Boskamp (Johan Adriaan Hoelscher) en een katholieke moeder, Anna Christiana Maria de Lange. Hij studeerde rechten, hij werkte op een bank, hij voetbalde bij Ajax.
Zijn vader zag een carriere aan het toneel niet zitten voor zijn zoon, maar Boskamp sloeg dat advies in de wind. "Ik ben achter het toneel geboren, tussen de coulissen", zei hij en ging aan het toneel.
Zijn carrière begon in het begin van de jaren vijftig en kende vele successen. Hij speelde in tv-series als Oppassen!!!, Ja Zuster, Nee Zuster en Floris waarin hij Lange Pier speelde. Hij deed mee in films als Turks Fruit en stond 2600 keer op het toneel in Potasch & Perlemoer.
Hij produceerde ook musicals als Anatevka en Hair.

In de jaren 50 was hij linksback bij Ajax en DWS en kwam vier keer uit voor het Nederlandse elftal.
Hij reisde de wereld rond voor het platenlabel Bovema, begeleidde Yoko Ono en John Lennon tijdens hun bedpeace in het Hilton in Amsterdam en begeleidde Diana Ross en The Jackson Five.
Op latere leeftijd trad hij op het Jiddische liederen, was een groot liefhebber van Joodse humor en gebruikte graag Jiddische woorden.  Boskamp vond dat hij veel mazzel in het leven gehad had.
 
  • Noot redactie: De familie Boskamp woonde jarenlang in de Winterdijkstraat.
 
REACTIES:
 
Met het heengaan van Hans Boskamp bedacht ik mij ineens dat wij tegenover de familie Boskamp hebben gewoond. De vader van Hans, Henny en Okkie kwam altijd met de taxi thuis na zijn optreden bij Potasch en Perlemoer in de Kleine Komedie in Amsterdam. In die tijd was je volgens ons rijk als je met de taxi kon rijden. In de oorlog werd mijn vader gezocht voor de Arbeidseinzats in Duitsland en hij verborg zich 's-avonds vaak onder de keukenvloer bij mevrouw Boskamp. Vanuit hun woning aan de Kinderdijkstraat keek je uit op de Trompenburgerstraat. Wij woonden in de Hunzestraat 53, tegenover de familie Boskamp en gaven hun een seintje als de kust veilig was, zodat mijn vader weg kon. De Duitsers kwamen vaak terug en waar mijn vader dan heen ging dat heb ik nooit begrepen. We vonden het geweldig dat Hans bij Ajax ging spelen, vooral omdat wij dan tegenover een heuse voetballer-van-Ajax woonden.


Paula Koek
E-mail: mathijs99(at)hetnet.nl
 

Terug naar de vorige pagina <<