De Wolkenkrabber . . . .

 

75 jaar Wolkenkrabber

Op 26 februari 2007 was het op de kop af 75 jaar geleden dat de eerste woning van de Wolkenkrabber in gebruik genomen is.

Een goede reden om het 12-verdiepeningengebouw van J.F. Staal eens in het zonnetje te zetten. Over de geschiedenis van de Wolkenkrabber hebben we het op een andere pagina al gehad. Hier willen u o.a. voorstellen aan enkele (oud)bewoners, de pers over Wolkenkrabber en bijzondere foto's. Veel plezier.

De eerste bewoners van de Wolkenkrabber

Omhoog

Op 26 februari 1932 vestigde de 52-jarige arts Jacobus Lubsen, zijn 57-jarige vrouw Hendrica Jongkind en hun 17-jarige zoon Nicolaas zich vanaf Koninginneweg 179-huis, naar het hoogste punt aan het Victorieplein, toen nog Daniël Willinkplein, nummer 47-XI. Zij betrokken als eerste bewoners één van de twee bovenste verdiepingen van de Wolkenkrabber.

Op dezelfde dag dat de eerste bewoners ingeschreven werden, 26 februari 1932, verscheen er een advertentie in de avondeditie van het Algemeen Handelsblad met als de kop: ‘De Wolkenkrabber aan het Daniël Willinkplein is thans gereed.’

met dank aan dhr. E. Schmitz Stadsarchief Amsterdam

huuradvertentie Hilwis
een knipsel van 26-02 1932 uit het Algemeen Handelsblad
Bron: Historische kranten in beeld

Moeizame verhuur

Omhoog

Victorieplein 45-XI, de andere woning in de top, werd bewoond vanaf 22 maart. Andere etages volgden maar langzaam: 45-VII op 8 april, 47-VI op 27 juli en 47-X op 25 augustus.  Architectuurcriticus J.P. Mieras concludeerde in september 1932: ‘...voor den huurprijs (f 1200.-- + f 400.-- accommodatie) kan men in Amsterdam zeker een veel ruimere (en beter ingedeelde) woning krijgen. In de verwachting van den ondernemer, de woningen desniettemin verhuurd te krijgen, schuilt dus vrij zeker een speculatie op het sensationeele. Inderdaad zijn ook nog slechts de bovenste étages (waarvan het bewonen het meest sensationeel is) verhuurd. Welke aanlokkelijkheid er is om de onderste étages te bewonen, is niet erg duidelijk.’ Toch werden alle woningen uiteindelijk nog in 1932 verhuurd. In september vijf stuks, in oktober zes, in november twee en in december vier. Op 24 december werd de laatste lege woning betrokken, nummer 47-IX. De beide onderste etages waren daar al aan vooraf gegaan, op 23 november en 1 december.

met dank aan dhr. E. Schmitz Stadsarchief Amsterdam

Gedicht

Omhoog

WOLKENKRABBER

Fier omarmd door lanen verrijs ik hier
al 75 jaar met een delta aan mijn voet.
Uit de schoot van Berlage's plan
ontsproten kijk ik op stenen rivieren
en weet zo is het goed.

Nooit wil ik hier meer vandaan, zeggen
zij die in mij huizen, als de wind met
furieus geraas mijn stenen huid bespeelt,
kijken zij over de stad met de Amstel in de verte.

Gemis van kachel en bloementuin toen zij
in bittere tijd in mijn voetbed bijeen
werden gedreven. Met lijn 8 naar het
einde van het spoor, misère tegemoet.

Vol van meneren en mevrouwen ben
ik al lange tijd. Mijn fundering staat
in Zuid met baksteen, glas en staal.


Jos Wiersema

Een groot bouwplan - 1928

Omhoog


Bron: Historische kranten in beeld

Krantenschetsen - 1930

Omhoog

 

In aanbouw - 1930

Omhoog


Bron: 'De Rivierenbuurt voor 1940' geschreven door H.Ouderijn
uit de archieven van het echtpaar Walden-Kievits

Plattegrond etages - 1931

Omhoog

Stunt - 1931

Omhoog


De Telegraaf van 24 maart 1931


De Wolkenkrabber en omgeving - 1932

Een gebouw met 284 flats - 1932

Omhoog


Bron: Historische kranten in beeld

1935

Omhoog


De Wolkenkrabber in 1935.
foto familiealbum Lies (Saal-)Steenbeek lees verder >>

Eerste Kerstdag 1938

Omhoog

Op 25 december 1938 maakte Rivierenbuurtbewoner Piet van Rossum (1910 - 1982) filmbeelden van een winterse Rivierenbuurt. Hij filmde onder andere de 8 jaar oude Wolkenkrabber, met de karakteristieke rookpluim, vanuit zijn woning in de autoloze Jekerstraat.

Het filmpje van Piet van Rossum en meer filmopnamen van hem kunt u hier vinden >>

60 jaar leven in de Wolkenkrabber

Omhoog

De Rotterdamse Berry Kievits en de Amsterdammer Gerard Walden huurde op 1 mei 1945 de Wolkenkrabber op 7 hoog, de huur werd op 1 mei 2005 voor hen opgezegd.

Dit theaterechtpaar heeft 60 jaar met heel veel liefde en genot in de Wolkenkrabber gewoond, iedereen die bij hen op bezoek kwamen, keken hun ogen uit en prezen het uitzicht dat het echtpaar betrof.
In ieder interviews werd het beschreven en in vele documentaires werden de camera’s even op het uitzicht gericht.

Berry Kievits die al als 4 jarige op de planken stond van de Tivolie Schouwburg te Rotterdam, waarvan haar vader directeur was en die er een gezelschap leidde.
Ze speelde er in stukken als; Oorlogskinderen, Blanke Slavinnen en Kaat Mossel.
Vader Hubert herschreef sprookjes in kinderoperettes waarin Berry de hoofdrol speelde en er mee door het gehele land reisde, om daar de kinderen te vermaken met haar spel en zang.

n 1922 kreeg ze de titel; Nederlandsch Jongste cabaretière, haar ontdekker Jean Louis Pisuisse zorgde er voor dat ze kon optreden in de Rotterdamse Pschorr en in de Amsterdamse Mille Colonne aan het Rembrandsplein, waar ze optrad met Louisette, Tummers en werd begeleid door het orkest van Eddy Roos.

Foto: Nol Stanowsky jr
Uitzicht op het Merwedeplein vanaf de Wolkenkrabber
Foto: Nol Stanowsky jr

Dit was haar eerste kennismaking met Amsterdam, en vanaf die tijd zou deze hoofdstad steeds het middelpunt van haar carrière zijn.
Via de operettes van Johan Boskamp en Octave van Aerschot kwam Berry bij Louis Morrisson en verdween ze voor anderhalf jaar naar België.

Muller, directeur van het Grand Theatre, haalde haar terug naar Amsterdam om daar een rol in Rose Marie te laten spelen.
Ze was weer terug in Amsterdam en logeerde er bij haar tante, waar ze bij het gezelschap van Carl Tobi ging werken.
Toen ze bij het gezelschap van Herman Bouber ging spelen, besloten de ouders van Berry om ook naar Amsterdam te komen wonen, om daar zelf voor hun dochter te zorgen.
Ze kwamen terecht in de Zocherstraat 11/1 hoog, waar ook broer en zus Hiskemuller (zoals Berry Kievits officieel heet) hun draai prima konden vinden.
Bij het gezelschap Grand Theatre leerde ze haar eerste man kennen, Nol Stanowsky, en ze kregen een huis onder de woning van haar ouders in de Zocherstraat, en op 20 mei 1934 werd daar hun zoon Nol jr geboren.

Berry kwam terecht bij het gezelschap van Heintje Davids en heeft er vele jaren met veel plezier gewerkt.
In 1940 werd ze gevraagd door René Sleeswijk om als vocaliste in de Snip en Snap revue te komen werken.

Gerard Walden en Berry Kievits

Daar deed ze al snel mee aan de sketches want men had al snel haar komische kant leren kennen, ook leerde ze er Geard Walden kennen.
Het huwelijk van Berry en dat van Gerard hadden beide de mooiste tijd gehad, en doordat ze samen in het zelfde bootje zaten, konden ze hun problemen met elkaar bepraten.
Hierdoor bestond er een relatie met elkaar, maar omdat beide nog getrouwd waren, heeft het zeker 2 jaar geduurd voordat ze echt voor elkaar kozen, en het dan ook naar buiten wilde brengen.
Ze woonde tijdens de oorlog in bij de ouders van Gerard Walden in de Ceintuurbaan, waar ook broer Willy en zijn toemalige echtgenote Aase Rasmussen inwoonde.
Berry en Gerard wilde zo snel mogelijk samen gaan wonen, maar konden, omdat ze nog niet getrouwd waren, een juiste woning vinden en zo leefde ze even in hotels.
Als ze na een tournee door het land, samen een ommetje door Amsterdam maakte, kwamen ze ook langs het Daniel Willinkplein waar ze tegen die grote Wolkenkrabber aan keken, daar zou ik heel graag willen wonen, fluisterde Berry in de oor van Gerard.
Op een middag is Gerard gaan informeren bij Hilwis b.v. om te vragen of er nog iets te huur was, nu dit was wel het geval op 7 hoog, maar door de oorlog was er op de zevende etage geen water, geen stroom en de lift deed het niet.


recu van ontvangen huur - 01-05 1945

Toch maakte Gerard een afspraak om samen met zijn geliefde te komen kijken en trotseerde ze de vele trappen om te gaan kijken, het was februari 1945, het was koud en die dag ook nog guur weer, maar toen Berry eenmaal binnen was, zag geheel iets anders, een schitterende etage met veel kamers, en………………het schitterende uitzicht.

foto: Gerard Walden
De Wolkenkrabber, achterzijde
foto: Gerard Walden

foto: Gerard Walden
De Wolkenkrabber
foto: Gerard Walden

Ze was meteen verkocht en maakt een afspraak om het contract te komen tekenen, maar doordat ze een contract in Leeuwarden had met hun eigen gezelschap, werd het pas eind april dat ze hun handtekening onder het huur contract konden zetten, en per 1 mei 1945 werden ze de huurders van hun nieuwe woning in de Wolkenkrabber, niet wetend dat ze er beide tot hun dood zouden blijven wonen!

Dit is een stukje uit een boek dat geschreven wordt over het leven van Berry Kievits en Gerard Walden, eens verteld door het echtpaar zelf en opgeschreven door Mari Kant.

Wilt u meer informatie over het echtpaar Walden-Kievits, of heeft u aanvulling of opmerkingen, kunt u met mij contact opnemen, maar ook als u nog programmaboekjes o.d. heeft liggen van alle theatervormen vanaf 1900 tot heden.

Mari Kant,
De Nederlandse stichting van Volkstoneel tot Musical en andere Theaterkunsten.
De Lapjeskat 19
4207 VM Gorinchem
0183-626 206 of 06-236 188 73
mari.kant@casema.nl  of j.spaargaren@casema.nl

Berry Kievits overleden op 11 november 2002
Afgelopen maandag is Berry Kievits overleden op 89-jarige leeftijd. Op haar tiende was zij met een optreden in Rotterdam Nederlands jongste cabaretiëre. De artieste maakte in de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog een tiental revue's voor de KRO. Ze deed dat onder anderen samen met haar echtgenoot Gerard Walden (broer van Willy Walden van Snip en Snap) en Herbert Joeks. Later speelde zij in het Theater van de Lach van John Lanting en had ze een rol in de film Rembrandt van Tom Manders. Behalve zelf spelen, regisseerde Kievits amateurs.
bron: ANP

Gerard Walden overleden op 23 februari 2005
Woensdagochtend 23 februari is Gerard Walden overleden op 96-jarige leeftijd. Walden, wiens echte naam Gerard Kaldewaay was, begon in 1934 als revue-artiest bij de legendarische Louis Davids en zijn zus Heintje. Hij zou ook al gauw samenwerken met bekende artiesten als Johan Kaart, voor de oorlog zeer populair dankzij de rol van De Schele in De Jantjes. In 1937 kwam Walden voor lange tijd bij de Sleeswijk-revue, die lang een instituut zou blijven in de Nederlandse theaterwereld. Met Herman Tholen en Herbert Joeks had hij een eigen gezelschap. Vanaf 1949 verzorgde hij eigen revue- en cabaretavonden met zijn in 2002 overleden vrouw Berry Kievits. Eind jaren zeventig/begin jaren tachtig werkte Walden nog als acteur bij het Theater van de Lach van John Lanting. Walden was de broer van de twee jaar geleden overleden Willy Walden.
bron: o.a. ANP


UIT: 'Goed nieuws 1954"

Omhoog



 



 

Uit 'Goed nieuws 1954"

uit de archieven van het echtpaar Walden-Kievits

 art6.jpg (20910 bytes)


 

Paul Mertz

Omhoog

Wolkenkrabber
7 april 2006
  
Woensdagochtend, 20 juli 1938, rond 09:10.
Ik word geboren. Jan Lievensstraat 68, beletage.
Daar waar nu Marokkaanse stenen door lesbische
ruiten vliegen. Rustig is het er. Vrijwel zonder auto's.
En ruim. Ook: zonder bomen in de straat. Toen.
De Wolkenkrabber is vlakbij. Al weet ik dat nog niet.
 
Ik heb het nagevraagd. Of ik inderdaad als kind al
te kennen gaf dat ik in de Wolkenkrabber wil wonen.
Later. Vader en moeder knikken ja, beamen. Dan is
het zo, dan is het waar. Vandaar dat ik het zeg. Hier.
  
Broek in Waterland, Monnickendam. Een jaar of 12,
samen. Doch. De hoofdstad blijft trekken. In mei 1985,
rond Pinksteren, als ik het wel heb, slaap ik voor het
eerst op negen hoog. De slaap der gelukkigen.
  
Het wordt nóg gelukkiger. De apotheek, beneden,
komt vrij. En ik mag er in. Met mijn kantoor. Dag,
Oosteinde. Dag NL Bank. Dag heer Duisenberg.
Berlage wacht op me. En tevens J.F. Staal!
  
Bijna veertien jaar reeds brengen de liften me van
huis naar werk, van werk naar huis. Grote vreugde!
 
Paul Mertz


e-mail: paul@mertzbv.nl
website: www.paulmertz.nl

 
foto's Paul Mertz
  

Met de wolkenkrabber in de hoofdrol

Omhoog

Filmopnamen van de filmmacademie in de de Wolkenkrabber

Begin jaren 80 hebben studenten van de filmacademie filmopnamen de Wolkenkrabber gemaakt. Enige dagen bivakeerden zij in de flat en hadden hun "basis" in een van de woningen. (daartoe gastvrij opengesteld door een bewoner) Diverse bewoners werkten mee aan de film door electriciteit te leveren voor de felle lichtlampen. Op enkele etage's werden opnamen gemaakt.
De film was van regisseuse Jacqueline Epskamp, nu scenariste. Ook Robert-Jan Westdijk (later bekend als maker van de kaskraker "Zusje") werkte er aan mee.
Op de foto's ziet u o.a. acteur Frank Rigter (bekend van "Het bittere kruid" en de toneeluitvoering "Het dagboek van Anne Frank") in een van zijn eerste filmrollen.

tjerk01.jpg (16364 bytes) tjerk02.jpg (19717 bytes)
tjerk03.jpg (13058 bytes) tjerk04.jpg (13505 bytes)

De televisiefilm 'De verjaring" van Kees Brusse

Televisiefilm naar een scenario van Kees Brusse, met als thema de onverwerkte oorlogservaringen van Nederlanders uit de Tweede Wereldoorlog.

Casper de Lange, gespeeld door Kees Brusse, kijkt dagelijks uit over de Amsterdamse Berlagebrug. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft hij er echter nooit meer een voet opgezet.
Zijn Joodse zwangere vrouw werd in de oorlog op deze brug, voor zijn ogen, door de SS opgepakt en weggevoerd.
Samen met vrienden probeert hij al vijfendertig jaar zijn oorlogservaringen te verwerken. Ze spelen met z’n vieren jazz, een muziekstroming die tijdens de oorlog verboden was.
Wanneer een goede vriendin komt te overlijden en Casper in de WAO terecht komt, reist hij naar het zuiden van het land om af te rekenen met één van de SS-ers die destijds betrokken was bij het wegvoeren van zijn vrouw.

 

Ingezonden

Omhoog


ingezonden door: Tjerk van der Veen

Michal Elata

“Grootvader (de gangbare naam in onze familie voor de oudste generatie), wat denkt U dat het wordt? Is dat om in te spelen, waarom doen ze dat?” “Nee kind, ze gaan daar een huis bouwen, een groot huis, zeker net zo groot als in de Zuider Amstellaan”. Ik vond die eentonige huizenrij van gele baksteen best genoeg, ik had liever dat het zand daar bleef, dat was veel leuker om op te spelen dan in de grote zandbak van het kleuterschooltje aan het plein, die helemaal ingebouwd was. Je bleef wel droog daar als het regende, iets waarvan op de zandhoop geen sprake was. lees verder >>

 

Zie ook:

De Wolkenkrabber van J.F.Staal
Beeldende kunst en de Wolkenkrabber
Verzetsactiviteiten in de Wolkenkrabber   

Omhoog

Terug naar de vorige pagina <<