Ingezonden bijdrage van: Tom Mulder

 
Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Pagina van Tom Mulder

CONFRONTATIE MET DE RIVIERENBUURT

Na de oorlog was het voor Amsterdammers moeilijk een woning te krijgen. Daarom kwamen mijn ouders terecht in de Assendelftstraat in de Spaarndammerbuurt. Het was een ‘halve’ woning met nauwelijks ruimte en nauwelijks ventilatie. Dat was het argument voor mijn difterie. En van het een kwam het ander. Als kleuter werd ik weggestuurd naar bos en duinrijke omgevingen. Ik ging zes weken naar Petten, Soest en Zandvoort. Maar ook naar het Kabouterhuis.

Hoe lang dat verblijf heeft geduurd weet ik niet, maar het moeten toch wel enkele weken geweest zijn. Door Amsterdam reed een Kabouterbus, die al die ‘zielige’ kinderen stuk voor stuk ophaalde en ze naar het Kabouterhuis bracht. De bus arriveerde rond een uur of acht in de Spaarndammerstraat en er volgde een spannende rit door Amsterdam op weg naar het Kabouterhuis. Daar werd gedouched en kregen we een behandeling onder de hoogtezon.
Dus op jonge leeftijd werd ik geconfronteerd met de Rivierenbuurt. De Rijnstraat had alleen nog kinderkopjes en er was nauwelijks verkeer, behalve lijn 25. Dat verblijf langs de mooie Amstel waar de Utrechtsebrug in aanbouw was en de stoomlocomotiefjes bij de gasfabriek tuften, zorgden voor toen nog een opmerkelijke rust bij wat eens een van de drukste punten van Amsterdam zou worden.


Tom Mulder
foto: Jos Wiersema

Dat beeld werd versterkt door het rustige heen en weer varen van de gemeentelijke pont. Dat was een deel van het zorgeloze Amsterdam in 1953. Natuurlijk vergelijk je dat met nu, maar dat kan helemaal niet. Toen was dat punt heel rustig en zelfs schilderachtig. Tegenwoordig is het onrustig door al het verkeer.

De hele Rivierenbuurt is totaal veranderd sinds het gereedkomen van de Utrechtsebrug en de aanleg van de A2. In latere jaren was ik ook al druk in de Rivierenbuurt. Dat kwam natuurlijk door de vele trams in de remise Lekstraat. Toen wilde ik weten welke wagens op welke lijn zouden rijden. En dat was iedere keer weer anders. Zelfs 40 jaar later is er wat dat betreft niet veel veranderd. 1963 zorgde voor nog meer opwinding. Want dat jaar werden nieuwe trams afgeleverd, die met een zware vrachtwagen in 3 verschillende delen werden afgeladen aan de achterkant van de remise aan de Amsteldijk en afkomstig waren van Werkspoor in Utrecht. Als je zo beredeneert, merk je dat de Rivierenbuurt in mijn leven een belangrijke rol heeft gespeeld. Ik werd geboren in de Spaarndammerbuurt en we verhuisden later naar Slotervaart. Maar door het Kabouterhuis en de trams werd de Rivierenbuurt een zeer belangrijke buurt in mijn leven.

Tom Mulder - 27 april 2009
tommulder@amsterdamsetrams.nl

Foto's van Tom Mulder


Rooseveltlaan

Europaplein

Remise Lekstraat

Rooseveltlaan

Lekstraat

President Kennedylaan

Meer foto's en tramcolumns van Tom Mulder vindt u op: Amsterdamsetrams.nl

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<