Ingezonden door Anne-Marie Genet-Boers

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Anne-Marie Genet-Boers

IJSPRET OP DE AMSTELKADE 1956

In die winter werd ik 8 jaar en zag voor het eerst ijs op het water van de Amstelkade. Eerst was het natuurlijk nog te dun, maar al gauw begonnen kinderen het ijs te testen door er stenen op te gooien en waren het de jongens die probeerden of ze al op het ijs konden staan. Vanuit onze erker tegenover de Oude RAI sloegen wij de moedige pogingen gade en zochten we onze schaatsen op.

Deze lagen boven in de kast in oude kranten en zorgvuldig de vorige winter met zuurvrije vaseline ingesmeerd. We inspecteerden of de gele banden nog stevig waren.
Voor mijn verjaardag, 13 januari, had ik van mijn peettante “dubbele ijzertjes” gekregen om het schaatsen te leren. Daarbij had ze een muts, wanten en een sjaal gebreid van witte wol. Ik voelde me een echte ijsprinses. Samen met mijn broers en zusjes speelden we op het ijs en schoof ik achter de keukenstoel op mijn ijzertjes. Het was moeilijker dan ik had gedacht. Het zwaaien en zwieren van de anderen zag er zo gemakkelijk uit.
Als je onder de Scheldebrug doorschaatste kwam je op “de kom” bij de Apollohal, waar nog meer kinderen waren en het ijs ook beter. Ik durfde dat niet, omdat mijn moeder dat ten strengste had verboden. Er waren daar twee kinderen door het ijs gezakt . . . .

Op de foto's; mijn vader Gerard Boers, in vol kostuum (!) met mijn broers en zusjes schaatsen en mijn broer Marc die het ijs sneeuwvrij houdt.


In mijn herinnering duurde die ijspret heel lang, maar op een kwade dag hoorden we de boten van de vuilnisman weer. Met een grote ijsbreker voorop kwamen ze ons mooie ijs verprutsen. Het was nog niet zo makkelijk, want het ijs had een behoorlijke dikte en als de boot dan over het ijs gleed zakte hij er met een klap doorheen en zag je voor de boot scheuren ontstaan, die dan de ijsschotsen vormden. Dat werd nadat de boot geweest was weer een heel ander spelletje: schotsen springen, maar daar heb ik me nooit aan gewaagd.
Ik weet wel dat mijn moeder dan voor het raam stond en met haar trouwring op het raam tikte ten teken dat de jongens van het ijs moesten gaan.

Aan het eind van de wintertijd hebben we moeten wachten tot 1963 toen de Amstelkade weer beschaatsbaar werd. In de tussenliggende jaren oefende ik de schaatskunst op de in 1961 geopende Jaap Edenbaan in de Watergraafsmeer.

Anne-Marie Genet-Boers - 2 februari 2010
amboers (ad) hetnet.nl

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<