Ingezonden bijdrage van Eric Hendriks

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Eric Hendriks

E-mail: jap0202@xs4all.nl

" Herinneringen uit de Biesboschstraat 59H "

Mijn ouders zijn direct na de oorlog in de Biesboschstraat komen wonen en hebben daar in de jaren die volgden 5 kinderen gekregen. Ik ben in 1947 geboren.

In 1960 zijn wij verhuisd naar Badhoevedorp.
Na de kleuterschool in de Uiterwaardenstraat (volgens mij staan er nu huizen)

Foto 1: Klassenfoto uit 1952; ben ik naar de Albertus Magnus school in de IJselstraat gegaan.

Foto 2: Klassenfoto uit 1954 uit de eerste klas met Juffrouw Rijnierse, die ging trouwen, dus met z’n allen op de foto.

Wat me het meest is bijgebleven zijn de vele kinderen die er woonden.
Je speelde altijd buiten. Als ik nu met mijn volwassen kinderen door de wijk rijd kunnen zij zich niet voorstellen dat de straten toen zo leeg waren en ze geloven al helemaal niet dat wij met een heel stel jongetjes op een bakfiets tegen een auto zijn aangereden; hoe krijg je het ook voor elkaar met die paar auto’s in de straat!.
Veel voetballen op het schoolplein in de Dongestraat of bij het muurtje, stoepen, knikkeren of verstoppertje spelen in de portieken.

Foto 3: Maar we waren ook vaak te vinden op het “landje”, waar nu de RAI staat. Fikkie steken en aardappels poffen was een favoriete bezigheid.
Achter het landje lag het moeras. Je mocht er niet komen omdat daar   "enge mannen” waren, maar dat heeft ons er nooit van weerhouden om er boomhutten te bouwen.
Achter het moeras kwam je op de Wandelweg waar de voetbalvelden waren. Daarachter lag de oude spoordijk waar hele mooie takken op groeiden om speren van te maken.
Daar waren ook ergens de “padvinders/verkenners” en niet te vergeten aan de andere kant van de Boerenwetering de tuinders met de heerlijke komkommers. Het vlotje maken hadden wij snel onder de knie.

Namen die ik me herinner zijn Ruud, Wim en Freddy Koops, André de Boer, het gezin van Tulder, Harry, Koeleman, (de melkboer) de jongens van van Gool en uiteraard het vriendje dat ik toen had: Artie Pruis. Hij was een zoon van Jan Pruis (Felicio uit Pipo de clown) die boven ons op drie hoog woonde. Als zijn vader met Tom Manders aan het oefenen was luisterden wij wel eens.
Tegenover ons woonden de meisjes van de Groot en daarboven woonde ene Agheetje. Die kon zo goed rolschaatsen, zeker toen de straten waren geasfalteerd .
Op woensdagmiddag keken wij met alle kinderen uit de straat naar de TV bij mevr van Scheld die naast ons woonde; zij had als enige een TV.

De oude kranten werden met een eigengemaakt karretjes opgehaald en weggebracht naar de voddenboer in de Willibrordstraat en voor het geld dat je kreeg werd ijs of patat gehaald bij Oase.
Luilak vieren met de luilakbollen van Kwekkeboom en met je vriendjes na de kerst de kerstbomen ophalen (inclusief het afpikken van andere straten) en verbranden op het landje waren hoogtepunten in het jaar en zie ik nog zo voor me.
Wat ik me ook zo goed kan herinneren is het “trammen”; je kocht of kreeg een stempelkaart voor de tram.
Achterop het balkon van de blauwe tram kon je dan heel Amsterdam door en, omdat je binnen drie kwartier gratis kon overstappen, zelfs met het pondje naar het het Vliegenbos bij de Schellingwoudebrug.
Klappertjes en centen op de tram railsleggen was iedere keer weer leuk.

De poortjes in de Jekerstraat en de Roerstraat waren inderdaad eng en voor ons de grens van het veilige wijkje waar wijk woonden met de zo interessante grote stad.

Eric Hendriks, 03 september 2004.

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<


Vergroot

 


Vergroot

 


Vergroot