Ingezonden bijdrage van Tom Vastenhoudt

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Tom Vastenhoudt

Share |

OVERDENKINGEN BIJ DE MEERHUIZEN REÜNIE BEWONERS 1945 -1975
Amsterdam, 28 september 2008,
 

Nu we een jaartje ouder worden, moeten we vaker denken aan de tijd dat wij in de Meerhuizenstraat, Korte MHS of -Plein woonden.

De ijscoman Jamin ’s avonds op het plein met zijn moderne motorkar, de zuurman met zijn pekel augurken, de scharensliep en “de Pijl” waar de laatste nieuwtjes konden worden beluisterd, de bakker waar we op Luilak witte bolletjes haalden, de sigarenwinkel Puijman, waar we elektriciteit muntjes kochten.
We denken ook aan de zandbak, waar ruimte was voor kinderen -en honden?-, de klimrekken, de school op het Plein, de melkboer op de hoek, waar we voor 26 cent een ons oude kaas haalden.
Dit brengt herinneringen op aan de zuivel winkel van Gerard Landman, die tot 2006 zijn winkel voerde vanuit de Borssenburgstraat en met zijn kar met melk rondreed. Hij is vorige maand overleden.
Maar ook denken we aan de buurt erom heen: de Rivierenbuurt met zijn Thomas van Aquinokerk, de Stalinlaan, later Vrijheidslaan waar keizer Hailiselassi en de Shah van Perzië in open koets- in deze tijd ondenkbaar- langsreden.
Eind vijftiger jaren herhaalde Rudi Carell dit met zijn eerste Amerikaanse Chevrolet Cabriolet.
We speelden verstoppertje met elkaar, knikkerden, tolden en speelden slagbal met rondjes. We gingen bij elkaar zwart wit televisie kijken, deelden zwart op wit uit van het snoepwinkeltje, waar je ook duimdrop kon krijgen en werden voor het eerst verliefd op onze buurjongen of buurmeisje.
We schaatsten op de Amstel of de Boerenwetering, maakten wandelingen over de Zuidelijke wandelweg en aten de eerste popcorn bij het De Mirandabad.

Dit alles is niet meer. Wat een tijd vlak na de oorlog!
Een tijd van relatieve eenvoud, rust en vrede van TOEN.

Het was een MEERHUIZEN tijd, die de 35 aanwezige reünisten zondag 28 september bond.
Het aantal aanwezigen op deze Reünie toont aan dat het Meerhuizengevoel een realiteit is. Het was een succes en de aanwezigen drongen unaniem aan op een herhaling over vijf jaar!

Tom Vastenhoudt

KLIK HIER VOOR DE FOTO'S >>

 
Inzender Tom Vastenhoudt:
E-mail: tomvast@freenet.de

 

De Rivierenbuurt Amsterdam…..is het nostalgie?

Neen toch!  Die tijd vlak na de oorlog in de Amsterdamse Rivierenbuurt was uniek.

Ikzelf ben geboren in de Meerhuizenstraat, waar mijn moeder tot haar overlijden in 1999 bleef: haar Amsterdamse buurt!

Opgegroeid op de kleuterschool (Victorieplein), de Prof. Gunningschool (Winterdijkstraat) en het Comeniuslyceum (PL Takstraat) ben ook ik doordrongen van het “Rivierengevoel”.

Amsterdam hield op bij de Zuidelijke Wandelweg (er is nog een stukje gecultiveerd van over langs de begraafplaats Zorgvlied!). Geen nieuwe RAI nog in de jaren 50. We vingen kikkervisjes in de Boerenwetering. Als we ‘s winters daar schaatsten zagen we de oude – in de oorlog- opgeblazen spoorbrug. We wandelden langs de stille kant van de Amstel en staken over met het pontje. Schaatsen deed je ook op de Amstel.

Als je nu over de Randweg Amsterdam rijdt vraag je je soms af waar lag die spoorbrug nu precies? Geen overlast van auto’s nog in die tijd en Rudi Carell “toonde” in ong. 1957 zijn eerste grote Amerikaan tijdens zijn rondrit over de Stalinlaan (nu Vrijheidslaan). Ook de Sjah van Perzie ging over de Vrijheidslaan evenals Haili Selassi van Ethiopië. We gingen zwemmen in het Mirandabad, waar je over het hek klom om later van je geld pop corn (iets nieuws) te kunnen kopen en maakten voor die tijd verre wandelingen naar het Weesperplein. Bevrijdingsdag was een feest en alles was nog zo vredig.

De Aquino kerk - waar nog ooit in de jaren 50 een Maria verschijning zou moeten hebben plaatsgevonden? - in de Rijnstraat werd intensief bezocht door een deel van de burgers in Amsterdam Zuid. Onze straat kenden Katholieken, Gereformeerden en “de eerste” niet kerkelijken. Verder had je de Geref. Kerk in de Ijsselstraat en de Joodse Synagoge in de Lekstraat (alleen de laatste is nog bestaand). Mijn herinneringen gaan specifiek uit naar de lagere school tijd 1953-1959 (een reünie is in voorbereiding). We deden slagbal met rondjes op het sportveld. ’s Middags gingen we een zak zwart op wit halen en gingen woensdagsmiddags (soms) naar de bioscoop (Royal of Desmet). Bij Simon de Wit of de Gruyter deden we boodschappen en bij slager Stuk in de Rijnstraat het vlees. Op zondag verse broodjes uit de Uitterwaardenstraat en dan kwam ook de zuurman langs. Jamin kwam ’s avonds met de ijskar met van die grote roomijsblokken. Maar ook bij Blenderman, de kruidenier “aan de overkant” werd wel een pond suiker gehaald of 10 eieren.

Ik kan er uren over door gaan. Uniek? Ja. De relatieve rust, de vredige wijze waarop werd samengeleefd was uniek.

Tom Vastenhoudt, 7 december 2003


Reactie:

Hi Tom, Ik lees net jouw pagina en dat vind ik geweldig. Ik ben geboren in de Vechtstraat hoek Trompenburgstraat in 1948. Alles wat jij schrijft heb ik ook meegemaakt. Iedere avond die man van Jamin. Met een dubbeltje of kwartje stond ik dan te ribbelen over het ijzeren blad van die kar totdat je aan de beurt was. Ik vind het erg leuk om dit alles te lezen. Gek genoeg kom ik helemaal terug in deze tijd via Schoolbank. Iemand op mijn werk heeft me hierop attent gemaakt. Zodoende heb ik mijn eerste grote liefde van de lagere school gesproken. Nog niet gezien maar dat komt snel. En nu vind ik deze site over de rivierenbuurt. Heb al veel boekjes hierover gekocht. En afgelopen 2 jaar wandel ik heel veel met mijn lieve moeder van 96 jaar in de rolstoel langs de boerenwetering naar de Amstel. Heerlijk.
En zie dat Mirandabad zoals ik het niet gekend heb. De hele zomer stond ik daar in de rij iedere dag? o.a. met Fritsje Loek en kocht natuurlijk altijd een puntzak popcorn. In dat nwe. bad ben ik nooit geweest. Op die boerenwetering leerde ik schaatsen. Helaas zijn al deze herinneringen vervaagd bij mijn moeder maar we praten er veel over. Heb toevallig net vele keren heerlijk bij het Miranda Paviljoen gezeten.
Nou goed. Ik wilde even reageren op jouw verhaal en dit alles op mijn werk want ik heb thuis geen computer.
Erg leuk!

Hartelijke groet
Ret

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<


Vergroot


Vergroot


Vergroot


Vergroot


Vergroot


Vergroot


Vergroot