Ingezonden bijdrage van Els Smulders-Bouma

Terug naar de vorige pagina <<  

index ingezonden

Nederland

Pagina van Els Smulders - Bouma

Oma Sijtje

Mijn grootmoeder is tijdens de 2de wereldoorlog (1942) geevacueerd van Den Helder naar Amsterdam: Geleenstraat nr. 3. Dit was noodgedwongen, want de Duitsers namen bezit van Den Helder. In Amsterdam kwamen in die tijd (helaas) veel woningen leeg ivm met de jodenvervolging en daarom lukte het haar vrij snel een woning te vinden.

Ze woonde in de Geleenstraat boven een groentewinkel waarvan ik me de lucht in de zomer nog wel kan herinneren. Later is daar een dameskledingzaak gekomen en toen mijn oma in ca. 1981 opgenomen werd in een verpleegtehuis, is de eigenaar van die zaak in het huis van oma Sijtje getrokken. Dit na veel gehannes met de gemeente die aanvankelijk geen toestemming wilde verlenen.

Naast de groentezaak was een snackbar. (Oase, red.) Daar had oma wel last van, van die jongeren die voor de deur bleven hangen (ook toen al hangjongeren) maar ik geloof dat een paar gesprekken wel hebben geholpen toen.

Het huis herinner ik me nog goed maar zoals dat huis er uit zag, waren er waarschijnlijk nog velen daar in de buurt. Groot!! Aan de straatzijde 2 kamers en-suite met glas-in-lood schuifdeuren (van die mooie). Een grote hal, een badkamer en appart toilet, 2 achterkamers en daartussen de keuken (met granieten aanrechtblad en glazenkast) en dan helemaal boven nog een zoderkamer. Daar had zij de mangel staan en ook op haar 80ste jaar liep zij nog met de lakens naar boven om die “door de mangel te halen”.

Dit is in eerste instantie wat ik me kan herinneren. Hoewel er wel foto’s moeten bestaan van binnen haar huis, denk ik niet dat er foto’s bestaan van het huis van buiten of van het straatbeeld. Maar ik zal eens zoeken of ik nog wat kan vinden.

Els Smulders-Bouma
23 januari 2006

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<