Ingezonden bijdrage van Jonne R.M. van der Drift

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Jonne R.M. van der Drift

Ik herinner mij . . . .

Opgegroeid op de Churchill-laan. Woonde er met mijn zussen Marie-José, Mies en Evelien en broer Reinier. Op nummer 70, derde etage. Bij Tensen op de bewaarschool, een blok verder. Speelde schooltje in de gang, thuis bij Anita en haar vriendin Willeke, jawel de latere zangeres. De grote asfalteringswerken in de tweede helft van de 50-er jaren. De stapels straatstenen nodigden als vanzelf uit tot het bouwen van enorme forten en het houden van gevechten tegen kinderen uit andere buurten. Vooral het Merwedeplein staat in mijn geheugen gegrift. Het was er rustig, maar levendig ook. In Zuid was er op iedere hoek wel een bakker, kruidenier, groetenman of drogisterij. Schuin tegenover ons huis woonde Diana, mijn eerste vriendinnetje dat mij kuste, in het poortje tussen de Churchill-laan en het Jekerplein. Maar Diana was gewild, ook bij andere, meestal oudere jongens. Dus het duurde niet lang en kwamen er andere meisjes. Marja en Sheila uit de Biesboschstraat. Toen waren zij knappe meiden waar iedere knul achterheen zat. Tijdens de wekelijkse zondagmiddagfilm in Huize Pax (50c. voor twee films, meestal een Tarzan en een Bergfilm) werd ik gesnapt door één van hen, toen ik Diana voorzichtig op de wangen kuste. Zij vond het maar niks, dat moest heel anders. Haar lessen ben ik nooit vergeten.


Churchill-laan; voor ons huis op nr. 70. Ik schat dat dit 1953-54 is.
Op de foto vlnr: Oudste zus Marie-José, vader Hans, moeder Truus en mijn zusje Mies van der Drift op weg naar het Vondelpark, waar mijn moeder's tante woonde, al vroeg weduwe van de bekende * Herman van den Eerenbeemt, oprichter van het ICC, een destijds vermaarde kunstenaarssociëteit, gevestigd in het huidige filmmuseum alwaar de familie resideerde op de bovenverdieping. Als kind herinner ik mij nog heel goed de imposante trappen, aan het eind waarvan tante Willy ons stond op te wachten.

Ik zat aanvankelijk op de Thomas van Aquinoschool in de IJsselstraat. Ik werd thuis Jonne genoemd, maar heet eigenlijk Jan. Dat vond ik een naam om trots op te zijn, maar broeder Medardus, de meester in de eerste klas, had mijn roepnaam al van mijn moeder gehoord. Het werd dus weer Jonne en zo bleef het. Na de vierde klas sloot de school en verhuisde ik naar de St. Theodorusschool, eerst op een dependance in de Uiterwaardenstraat, later op de hoofdvestiging in de Roerstraat. Sommige namen op deze site komen mij bekend voor. Maar er ontbreken vele andere. Henri Popelier, die zijn latere vakbondswerk al met de paplepel kreeg ingegoten. De zusjes Astrid en Diana (niet mijn vriendin) van de drogist op de hoek van de Waalstraat en de Churchill-laan. Later, Johnny Lodewijks die mooi kon striptekenen, en Ronnie Bierman met zijn broertje die mij de liefde voor Jacques Brel bijbrachten. Tim, die mij het verboden boek Gezworen Kameraden liet lezen. Hij had een Kreidler Florett en nam mij wel eens mee naar de Nieuwendijk. Heerlijk was het om in de buurten van Zuid rond te zwerven. Ik woon nu in de Titiaanstraat, al weer bijna 20 jaar, samen met mijn tweede vrouw, Margaret. Ben feitelijk nooit weggeweest uit Zuid op een paar jaren in het buitenland na, kostschool in Nijmegen en Rotterdam waar ik mijn HBS afmaakte en mijn eerste vrouw leerde kennen. Pas later begreep ik dat Zuid is geschapen voor de menseljke maat. Het is er ruim van opzet, maar je voelt je toch niet verloren, want er is wel degelijk intimiteit. Ik fiets er weer veel, doe vaak boodschappen in de Maasstraat en betrap mij erop soms even door het poortje te rijden. Waar zijn jullie?

Jonne R.M. van der Drift - 18 januari 2007
jonne (at) cdmatics.com

Ter nagedachtenis aan de bewoners van Churchill-laan 70''' (Noorder Amstellaan)
bron: www.joodsmonument.nl

Isaac Goudeket »
Celina Goudeket-van Kleef »
 

Overzicht digitale gedenkstenen in de Rivierenbuurt

reacties mogen ook in het gastenboek worden geplaatst

* Eerenbeemt, Herman van den -, 1890-1951, letterkundige, red. v. het R.K. weekblad Opgang; uitgever. Dichter van toneelspelen: Judith, 1916; Samson, 1918; heldenspelen in verzen.

Lees ook:  Van krantenwijk en goudkust >>

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<