Ingezonden bijdrage van Max van der Glas

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Max.C.van.der.Glas (1938-2016)
(Natanya Israël)

index Max

Weet je nog van toen?

Alhoewel ik alweer 'n mensenleven niet meer in "de buurt" woon, ben ik er toch bijna dagelijks mee bezig. Mijn gedachten dwalen steeds meer af naar mijn jeugd, dus dat impliceert dat ik weer aan vroegere tijden moet denken, soms met weemoed, maar over het algemeen toch met veel plezier. Het is natuurlijk de leeftijd die je steeds meer terug voert naar het verleden van hoe goed het toen wel was ten op zichte van nu. (Wat natuurlijk maar gedeeltelijk waar is) Het was net 'n klein dorp, iedere straat kende je, evenals de meeste families in jouw straat, de winkels en hun eigenaren waren bekend en er werd vaak op de pof gekocht, zoals dat gaat als men elkaar kent.
Waar ik nu woon bevalt het mij goed, zon, zee, vrij van financiele zorgen en 'n prachtige natuur waar het heerlijk te vertoeven is, zowel zomers als in de winter, maar . . . . ik mis de gezelligheid van de "Rivierenbuurt". Als je in 'n ander land opnieuw begint, maak je wel kennissen en soms 'n vriend, maar de hechte band met je jeugdvrienden is er niet. Heerlijk mijmeren over je jeugd en hoe het was met je jeugdvriendjes, over het kattekwaad wat je uithaalde met luilak, het put- en paalvoetbal in de straat, het belletje trekken en andere herinneringen, nee, die behoren tot het verleden en komen alleen weer tot leven als je op vakantie in Amsterdam bent en oude school, straat en buurt vriendjes tegenkomt.
Wat dat betreft maakt de website van "de Zuidelijke Wandelweg" veel goed.
Ondanks dat je de meeste schrijvers van de diverse geplaatste artikelen niet kent, schept het toch 'n band en weet je precies waar ze het over hebben en herken je de meeste punten in hun schrijven, alsof je het zelf heb meegemaakt. De al wat ouderen onder ons zullen waarschijnlijk beter aanvoelen wat ik bedoel, dan de wat jongere en huidige bewoners van de Rivieren buurt, die niet zozeer stilstaan bij de huidige gebeurtenissen in de buurt, maar meer, begrijpelijker wijze, met hun werk en sociale contacten van heden. Deze verschillen van het heden en het verleden, hebben uiteraard te maken met de vooruitgang van de technologie en dan met name de T.V. Wij hadden die niet in de kort na de oorlogse tijd en zochten ons vertier meer op straat en in de huiselijke kring dan de generaties na ons. Wat genoten we bij de radio van "ome Keesie" in hotel stoot je hoofd niet, 9 heit de klok, hersengymnastiek, Paul Vlaanderen, e.d.. Wij waren b.v. in de schoolvakanties meer op straat te vinden en in de speeltuin dan de hedendaagse jeugd, die over het algemeen liever contact met elkaar hebben via telefoon en sms-jes, dan gezamenlijk de buurt af te struinen en meer persoonlijk contact met elkaar zochten dan tegenwoordig. Ik denk niet dat er nog veel afspraken gemaakt worden in de ijssalon/snackbar van Oase, Venetie, Joko, la Stella, (indien deze nog aanwezig zijn) maar meer 'n telefoontje zo in de trant van, "waar treffen we ons in de stad". Vandaar ook dat onze jeugd herinneringen aan de buurt sterker zullen zijn dan die van de huidige jeugd..
Toch zullen later ook hun herinneringen terug gaan naar hun jeugd in de Rivierenbuurt, anders dan de onze, maar ook zij zullen dan denken en zeggen "weet je nog van toen"

Max.C.van.der.Glas.

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<