Ingezonden bijdrage van: Rob Jacobs

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Pagina van Rob Jacobs

Rob Jacobs reageerde op het artikel "Destijds . . . . in de Waalstraat" van Bert Persoon. Hiervan is onderstaande bijdrage samengesteld. (red.)

IJselstraat 42/2

Alhoewel een stukje jonger (bouwjaar 1954) heb ik van 1957/1958 tot 1977 in hetzelfde blok, zelfs op een steenworp afstand, gewoond, IJselstraat 42-2. Mogelijk is zelfs een klein stukje van ons balkon te zien op de Ilford-foto….De dames van het zuivelwinkeltje herinner ik mij nog wel, op het laatst (ik kwam er dagelijks langs, want zat op het Comenius/Berlagelyceum) zag het er daar erg luguber uit. De groenteboer ook, mijn moeder kwam daar altijd, hij had zo’n machine waarmee worteltjes geschraapt konden worden…heel fascinerend vond ik dat toen. De winkel die er op het hoekje “tussen onze huizen in” was, kan ik me niet meer herinneren (jij??), wel de sigarenboer Vega (de opvolger van de door jou genoemde van Elk), waar ik op de pof sigaretjes (Runners) kreeg.
Grappig overigens vond ik het toen dat de naam van onze straat, in tegenstelling tot de naam van de rivier, met slechts 1 S geschreven werd. Ik weet niet of dit nog zo is. Mijn vader heeft er na het overlijden van mijn moeder nog tot eind negentiger jaren gewoond. Daarna is de woning, zoals vele andere, voor veel centjes in de verkoop gegaan, een driekamerwoning die eigenlijk maar twee kamers groot is….

Misschien waren wij dat wel, die van die “grotere Philips”……Zolang als ik mij kan herinneren hadden wij al tv (en ik daardoor op woensdag- en zaterdagmiddag veel vriendjes – Okkie Trooi herinner ik mij nog als kinderprogramma), mijn vader werkte in het Apollo Hotel en dat was veel ’s avonds. Daarom had hij niet lang nadat wij in de IJselstraat kwamen wonen voor mijn moeder een televisie gekocht, zodat de avonden alleen voor haar niet zo lang waren…..het was uiteraard een Philips….

Gespeeld heb ik ook veel bij de Waalkerk, op het terrein van Allen Weerbaar (de kinderen van Snel, van die bakker in de Waalstraat naast de kerk, speelden in het eerste op het laatst), stoepen in de straat tussen de schaarse auto’s (mijn vader had begin 60-er jaren zo’n zwarte volkswagen kever met 2 achterruitjes) en klimmen naar het balkon van de door jou genoemde school in de IJselstraat (via die rij haaks op elkaar geplaatste bakstenen). Tegenover de velden van Allen Weerbaar was in de Reggestraat (naast die school) een fourniturenwinkeltje waar mijn moeder uren kon ouwe-nelissen met de verkoopster (eigenaresse?). Iets wat ik als 4-jarige vreselijk vond.

Volgens mij woonde Wally Tax (Outsiders) ook daar in de buurt (Amstelkade), ik heb hem er destijds regelmatig gezien, die andere families kan ik me niet zo goed herinneren (ik heb niet zo’n grote harde schijf…). Wel de bontbewerker in het huis op IJselstraat 40-beneden, hij had een klein vijvertje in zijn tuin die jij ongetwijfeld ook moet kennen. Hij werkte in een grote stenen schuur in zijn tuin.

Na 37 jaar Amsterdam (Zuid en Watergraafsmeer) ben ik getrouwd en wel beland in Zwanenburg, waar het mij, ondanks het vliegtuiglawaai, zeer goed bevalt.

Ik heb helaas nooit meer iemand van mijn jeugdvrienden uit die tijd teruggezien (Rob Gmelich, woonde in de IJselstraat naast de bakker, waarmee ik altijd naar Ajax ging (lopend!!), of Rob en Joke, overburen waarvan de achternaam me weer eens ontschoten is (harde schijf he…) of Janneke van Gijn (woonde boven de bakker)…. Jammer, maar het blijven wel leuke herinneringen.
Onze benedenburen (fam. Van Antwerpen, rasechte jordanesen) hadden een dochter die getrouwd was met Wim Crouwel, een toendertijd vermaard honkballer van O.V.V.O. en het Nederlands team (samen met broer Karel). Via hen heb ik ook op zeer jeugdige leeftijd kennis gemaakt met ene Johan Cruijff (helaas eenmalig op een verjaardagsfeestje ergens in, denk ik, 1967) en er door de maestro himself gesigneerde plastic voetbalschoentjes aan overgehouden…iets wat ik nog steeds koester.

Digitale gedenksteen ter herinneringen aan de voormalige bewoners van mijn
ouderlijk huis IJselstraat 42/2 te Amsterdam

bron: www.joodsmonument.nl

Louis van Coevorden »
Coevorden, 6 augustus 1877
Auschwitz, 14 september 1942
Gezinshoofd
Sara van Coevorden-Polak »
Amsterdam, 22 januari 1877
Sobibor, 28 mei 1943
Echtgenote
Isaäc Cosman
Amsterdam, 25 juli 1905
Midden-Europa, 31 juli 1944
 

Overzicht digitale gedenkstenen in de Rivierenbuurt

Rob Jacobs
E-mailadres: rjacobs (ad) tiscali.nl
24 juli 2008

vervolg IJselstraat 42/2

Mijn lagere school was de Joost van den Vondelschool in de Jekerstraat, IJselstraat uit, door de Schipbeekstraat en over de Churchilllaan (volgens mij enige Nederlandse woord met 3 L-en achter elkaar), dan voor het poortje even naar de drogist om voor 1 cent (!!) een zak snoep te kopen.


Klaarover zijn op het kruispunt Churchilllaan-Maasstraat, schooljaar 1965-1966


Klaarover zijn op het kruispunt Churchilllaan-Maasstraat, schooljaar 1965-1966

Mijn allereerste vriendinnetje woonde vrijwel boven het poortje aan de Jekerstraatzijde….Wat heb ik vroeger veel in dat poortje met haar gekletst terwijl zij uit haar slaapkamerraam leunde….(helaas ook nooit meer gezien, Willie Dirkse…) en ook veel mee gebeld vanuit de telefooncel op het pleintje voor de Waalkerk…(recht tegenover het huis van Bert..) toen kon je nog voor 10 cent onbeperkt bellen binnen de regio, iets wat andere mensen (wachtenden) mij niet echt in dank afnamen. Veel gespeeld in het Amstelpark (nu geloof ik Martin Luther Kingpark).

Het klimapparaat op bovenstaande foto heeft mij veel hoofdpijn bezorgd, ik heb mij er destijds zo verschrikkelijk aan gestoten dat de wond op mijn hoofd gehecht moest worden in het ziekenhuis. Het meisje op de foto is de eerder genoemde Janneke van Gijn (of Gein…weer die harde schijf hč?….overigens Rob en Joke heten Soen van achteren…dat is me wel weer te binnen geschoten). Onze buren recht tegenover heetten Quack…de vrouw was (alweer) een goede vriendin van mijn moeder, maar wat mij altijd is bijgebleven is het Persies tapijt van die mensen…..meneer Quack stond erop dat de sliertjes aan de beide uiteinden netjes waren als hij thuiskwam…mevrouw Quack dus elke dag op haar knieën om met een kammetje de sliertjes te fatsoeneren…heel apart. Veel gezwommen in het “de Mirandabad” (een abonnement voor een heel seizoen kostte toen nog slechts 15 gulden) en later eigenlijk alleen maar poker gespeeld (heel stoer natuurlijk met 10 cent inzet…). Zwemmen in het begin van het seizoen met een watertemperatuur van 13 graden (er stond op het huis in het midden een enorme temperatuurmeter, en het bad was nog niet verwarmd) was overigens niet zo’n pretje..

Niet allen wij, maar ook mijn grootfamilie woonde in de Rivierenbuurt, mijn oma van vaders zijde (te Kolff) aan de Vrijheidslaan 61 hs en de grootouders van moeders zijde (Matthiassen) in de Waverstraat op nr 70-2. Op weg naar een van deze grootouders kwamen we altijd de kiosk op de kruising Rijnstraat/Vrijheidslaan tegen…uiteraard was de dame van deze kiosk weer een goede vriendin van mijn moeder (want mijn moeder kocht elke week bij haar alle nieuwe roddelblaadjes die er maar te krijgen waren) en mijn mama bleef uren kletsen…iets wat ik als 5-jarige ook al niet leuk vond. Helaas is de kiosk er al jaren niet meer. Grappig was wel dat ik vanuit de tuin van oma te Kolff (oma Tuin noemde ik haar) het balkon van de andere oma zien kon, en uiteraard andersom…De beide oma’s kwamen overigens nooit bij elkaar over de vloer….


De vrouw op de foto die zwaait is mijn oma (Oma Tuin…), foto dateert denk ik van begin 50-er jaren, let vooral op de fraaie auto’s. Ook de Wolkenkrabber is te zien. Oma woonde op de Vrijheidslaan (toen wellicht nog Stalinlaan) nr 61 huis.

Na de lagere school kwam natuurlijk de middelbare….een echte Amsterdamse School school…het (toen nog) Comeniuslyceum aan de P.L. Takstraat. Deze tijd was niet echt een succes, leren was nog niet echt mijn hobby en de conciërge van de linkerschool (vanaf het zuiden gezien) was niet echt onze vriend. Met luilak hebben we toen maar eens zijn voorgevel (ook Amsterdamse School) van een nieuw verfje voorzien…(zie ook mijn bijdrage, en die van de mededaders, op www.schoolbank.nl). Iets wat de conciërge niet in dank afnam en ons verwijdering van de school opleverde….Wat ik echter nooit van die school vergeet zijn de kolenkelders…wat heb ik daar als straf voor weer eens iets wat niet in het schoolregime paste een kolen staan scheppen… Ook leuk was de gymleraar, Blees, die met zijn scooter grandioos in het aanzicht van heel veel leerlingen op een gladde P.L.Takstraat onderuit schoof…..

Na het Comenius moest ik noodgedwongen (maar gelukkig wel succesvol) mijn opleiding voortzetten op het van der Waalslyceum in Amsterdam Oost (Polderweg, nu ook helaas volledig gesloopt). Mijn leven speelde zich van toen af eigenlijk alleen maar in Oost af….achteraf toch wel jammer….

Rob Jacobs
E-mailadres: rjacobs (ad) tiscali.nl
28 juli 2008

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<