Ingezonden bijdrage van: Iet van Rietschoten

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Pagina van Iet van Rietschoten

De kindjes van het Kabouterhuis

Ik kwam als 17 jarige in 1947 in de combiopleiding van het Kabouterhuis terecht en behaalde het centrale raaddiploma kinderverzorgster na 2 jaar. Een leuke en boeiende tijd. Ik herinner me de pedagogielessen van dr Lopez de Cardozo als bijzonder belangrijk. Ook de medische lessen van dr Hokse waren heel leerzaam. Aan de hygiŽne werd veel aandacht besteed. Jammer genoeg mocht je als gediplomeerde niet blijven, maar kon doorstromen naar de kinderbescherming of de kinderpolitie. Ik vond de combinatie van werken en leren erg prettig. Je wist bij de lessen uit de eerste hand waarover het ging.

De dagelijkse leiding was in handen van hoofdzuster Gantvoort, dokter Hokse en de juffrouw van de huishouding, de vraagbaak van de tantes. De kindjes werden door de buschauffeur opgehaald uit de stad. Door ons gebaad en in de huiskleding gestoken. [Ik moet daar nog foto's van hebben]. De pietenkam was vaak nodig en de petroliekap soms. Er werd gespeeld, gerust en zindelijkheid geleerd. Met vier potjes naast elkaar plassen en poepen. Naar buiten en onder de hoogtezon. En na de avondboterham stapten ze weer in de bus. Tot morgen kindertjes!
Ach, hoe knapten de kindjes op. Ik herinner me het meiske van 2 jaar dat met haar zusje van 4 jaar werd opgenomen. Hun moeder moest werken en wist niet beter te doen dan de kinderen vast te binden. De 4 jarige aan een tafelpoot en de 2 jarige in de wieg. Ze konden nog niet lopen, maar na een paar maanden bij ons liepen ze als een kieviet. Die twee fleurden gewoon op. Daaruit haalde wij onze voldoening. Want gedreven door enthousiasme waren we allemaal. Wanneer 's avonds de lessen voorbij waren, speelden we spelletjes in die prachtige enorme oude villa met de gebeeldhouwde schouwen. Ik herinner me 'moordenaartje' waarbij we erg veel plezier hadden. Eens per jaar maakten we een feest voor de geslaagden. Ik heb hele fijne herinneringen aan de periode op de Amsteldijk.


Het Kabouterhuis aan de Amsteldijk 169 - 1949


Badkamer boven


De Kabouterbus


De Tantes

De dokterskamer


Een kabouterfeestje


Gerard Hoogeveen


Gerard Hoogeveen


Gerard Hoogeveen


Hetje Lelieveld, Steffie Baay en de broetjes Dolman

Het Kabouterhuis aan de Amsteldijk 169 - 1949


Uniforme kleding


Hoofdzuster Gantvoort jarig


De 'lighal'


Linda en Lilian Court


Loesje en Ciska Wang


Robby May


Een "Tante"


Tante Edith en zuster aan tafel


Theo IsraŽl


In de zandbak


Uitzicht op de Amstel en Zuider Gasfabriek


Vaste groep van Iet van Rietschoten


Wim van Hoppe

Iet van Rietschoten
iet127 (ad) casema.nl
30 augustus 2009 - update met foto's 10 juli 2010

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<