Nora Oltmann: een "aardige meneer"in de Kribbestraat

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Nora Oltmann

EEN AARDIGE MENEER IN DE KRIBBESTRAAT
Kribbestraat 45 1e etage; enkele herinneringen

Ik ben in 1939 in Santpoort geboren en op 5 januari  1943 moesten we evacueren naar Amsterdam. De woning in de Kribbestraat 45 1e etage stond leeg, omdat * joodse bewoners door de Duitsers waren opgepakt.
In die tijd moest ik telkens naar een andere kleuterschool. Mijn moeder liet me elke keer zien hoe ik moest lopen. Aangezien ik nooit oplette, liet ik me altijd door "een aardige meneer" thuisbrengen. Mijn moeder werd er wanhopig van en later ben ik er aardig mee gepest.

Als de sirenes gingen, moest ik snel binnenkomen. Een keer was ik naar een speeltuin en kon niet op tijd terugkomen. Een Duitse overvalwagen reed me in de Rijnstraat voorbij en de Duitsers gingen verderop een huis binnen. Ze kwamen naar buiten met een in zwart laken gewikkeld lichaam. Ik werd zo bang, dat ik nauwelijks meer in staat was om naar huis te lopen.


bellenblazen op het balkon


Tineke Deelman en haar tweelingbroer- en zusje. In de deuropening mijn vader.

De hongerwinter was rampzalig en mijn zuster werd naar Heiligerlee gestuurd. Mijn vader moest telkens maar zien, wat voedsel te krijgen. Ik at soms in de gaarkeuken, waar ik o.a. aardappelschillensoep moest eten. Nog altijd hoef ik geen soep!


ballen


steltlopen

De bevrijding was heerlijk en bij de Berlagebrug hebben we de Canadezen verwelkomd. Na de oorlog kregen we nog altijd weinig te eten. Mijn vriendin Elfried den Broeder en ik moesten vaak boodschappen doen. Een keer gooide Elfried een pak suiker in de lucht, dat op straat uit elkaar spatte. Dat spelletje hebben we maar niet meer herhaald!


Bij de bevrijding op 5 mei 1945 ging ook bij ons de vlag uit

Ik was ook bevriend met Astrid van Dijk, die vaak bij me thuis speelde. Ze werd herhaaldelijk naar huis gestuurd, omdat we meestal de slappe lach kregen. Met mijn buurmeisje Tineke Deelman heb ik 't langst contact gehouden. Ik heb nog brieven van haar, toen wij in 1957 naar Haarlem waren verhuisd.


mijn vader op het balkon

Mijn oudere zuster Truus was een echt studietype, maar ik speelde het liefst op straat.
Ik had een paar houten stelten, waar ik graag op liep. Mijn vader heeft er een foto van gemaakt met op de achtergrond voor het raam Hansje Haars. Helaas heb ik inmiddels van zijn broer Roelof Haars moeten vernemen, dat hij een paar jaar geleden is overleden.


“Spinasie”, slechts voor 24 cent!

We deden veel spelletjes op straat: touwtje springen, ballen, knikkeren, verstoppertje, tollen en jojo. Zomers ging ik heel vaak naar het Mirandabad, dat vlak tegenover de Kribbestraat lag. Je hoefde alleen maar de straat uit en het landje over te steken.


Heden - Kribbestraat 45/1
Foto:
Google Streetview

Ik zat op de lagere Lutherse Bugenhagenschool in de Uiterwaardenstraat. Daarna ben ik naar de M.M.S. gegaan in de Gerrit van der Veenstraat.


uitzicht over de daken

Enkele kinderen herinner ik me van de families Winnubst, Jurriaans en van Santen.
In Haarlem had ik 't niet zo naar mijn zin en na een jaar, ging ik op kamers in Amsterdam wonen. Ik kijk nog altijd graag naar tv-uitzendingen vanuit Amsterdam.


Bugenhagen lagere school met dhr. Kijlstra


1e klas Bugenhagen U.L.O. school met dhr. Peelen (c. 1951)

 

* Deze digitale gedenksteen heb ik geplaatst ter nagedachtenis aan de voormalige bewoners van mijn ouderlijke woning in de Kribbestraat 45/1.
Bron: gegevens uit het Joods Digitaal Monument

Abraham Veerman »
Amsterdam, 23 februari 1895
Auschwitz, 30 april 1943
Gezinshoofd
Jogeva Veerman-Beek »
Den Helder, 19 maart 1909
Auschwitz, 11 februari 1944
Echtgenote
Leon Veerman »
Amsterdam, 30 oktober 1935
Auschwitz, 11 februari 1944
Zoon
Mietje Beek-Oudkerk »
Den Helder, 5 december 1879
Auschwitz, 5 februari 1943
Verwant

Nora Oltmann uit IJmuiden – 7 december 2009
e-mail: n.oltmann (at) ziggo.nl 

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<