Ingezonden door Judith Dirkse - de Leeuw

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Judith Dirkse - de Leeuw
(Anuschka) dj van de zeezender Radio Veronica

Share |

Over Anuschka van zeezender Radio Veronica

Toen Judith de Leeuw de gelederen van Radio Veronica in 1962 kwam versterken, schoot haar ster snel omhoog. Onder de naam Anuschka genoot ze grote populariteit als presentatrice van de 'Jukebox', het verzoekplatenprogramma dat dagelijks om 18.00 uur de lucht inging. Ook presenteerde Anuschka regelmatig het ochtendprogramma 'Koffietijd' en tussen de middag 'Muziek bij de lunch'. (red. bron: www.fransnienhuys.nl)

EEN PIRAAT UIT PLAN ZUID

In een koetsje naar Carré
Mijn leukste herinnering aan het wonen in de Deurloostraat was, die middag dat een koetsje voor de deur stopte om mijn vriendinnetje en mij naar Carré te brengen. In het theater was een loge voor ons gereserveerd en vandaar keken we naar een operette waarin de moeder van mijn vriendin schitterde. In de pauze mochten we naar haar kleedkamer en daar gaf haar moeder ons elk een reep chocola. Het kon niet stuk voor twee meisjes van negen jaar. Leuk om even te vermelden: de moeder van Susanne Eisner, zo heette mijn vriendinnetje, was de beroemde toneelspeelster en Berlijnse filmster Camilla Spira.
Na de oorlog woonden wij een paar jaar in de Deurloostraat, nummer 59 twee hoog. Camilla Spira met haar gezin woonde dezelfde tijd op 59 drie hoog.
Later verhuisden wij naar de Stadionkade en de familie Eisner ging terug naar Berlijn.


Spartaschool 1949

Een andere buurt, een andere school
Mijn schoolfoto van de Spartaschool kwam ik in uw programma tegen en toen dacht ik, waar heb ik zelf die foto's? Ik heb er nog één met alleen de meisjes erop...maar dan heel anders! De meisjes uit de zesde waren uitgekozen om zonnebloemen te worden in het ganzenbordspel dat plaats vond op Koninginnedag 1949 in het OLYMPISCH STADION.

Alleen het repeteren was al enig. Dagen hebben we in het stadion doorgebracht en dan kregen alle kinderen, en dat waren er heel veel, een rol zuurtjes, om precies te zijn een rol RANG. Op Koninginnedag was het stadion was vol, de loten uitverkocht en het spel een groot succes. In het Parool stond ik ook, met pruik maar herkenbaar aan het witte puntkraagje.

Ik heb die foto's bewaard omdat dit de allerleukste herinnering was aan de Stadionbuurt.
Opeens zat ik allang niet meer op de Dongeschool in de Dintelstraat en ook niet op de Spartaschool op de Stadionkade

Op tournee
Dit gaat nog even over de Rivierenbuurt. Ik woonde daar niet meer, maar ik kwam wel geregeld in die buurt, omdat ik op tournee was met Willy Alberti en met hem mee reisde in zijn auto.
Ik voeg een foto bij van het gezelschap dat de ABC-tournee maakte. Links Willy Alberti, daarnaast Dick Harris, pianist en regisseur o.a. van de Rudi Carrellshows, Roland Wagter, Willy Ré en Anuschka.

Tijdens die tournee, vroeg ik op een keer aan Willy Alberti (uit de Vechtstraat) of hij Camilla Spira (uit de Deurloostraat) kende. Ja, die ken ik, zei hij. Ik vertelde hem, dat ik Camilla in de operette had gezien en dat ze prachtig zong en dat er toen ook een jongen in die operette stond met een schitterende stem. Dat was pas echt iets bijzonders. Ach, zei Willy, had die jongen een rood pakkie aan en een soort petje op z'n hoofd? Verbaasd keek ik hem aan en vroeg, maar hoe weet jij dat? Kijk, gniffelde Willy, die jongen... dat was ik.

Van de Rivierenbuurt naar de zeezender
In het Museum RockArt in Hoek van Holland is een tweede tentoonstelling over de zeezender Radio Veronica. Momenteel gaat het over de Top-40. Alle lijsten hangen daar op een rijtje. Herkent u de dj's nog?
Harmen Siezen, Chiel Montagne, Tineke, Gerard de Vries, Rob Out, Jan van Veen, Anuschka, Joost den Draaijer.

Het is wel grappig dat dit over de bewoners/piraten van een schip gaat. Een schip in een zee waar rivieren uiteindelijk in uitkomen. Het was een geweldige tijd.
Ik vond het ook apart dat ik in het Geheugen van Plan Zuid zoveel bekende namen zag van mensen die in Amsterdam in de Rivierenbuurt hebben gewoond, maar de allerbekendste zag ik er niet bij staan. U denkt nu natuurlijk, na mijn verhaaltje over Camilla Spira uit de Deurloostraat, het is ''weer'' een vreemdeling zeker, die verdwaald is zeker en ik zal eens even vragen naar zijn naam...
Inderdaad: SINTERKLAAS... Hij woonde jaren in de Kromme Mijdrechtstraat.

Ik vond het leuk om een bijdrage te leveren aan het Geheugen van Plan Zuid en ter illustratie heb ik wat plaatjes bijgevoegd, om in de termen van Veronica te spreken.

Judith Dirkse - de Leeuw (Anuschka) dj van de zeezender Radio Veronica - 6 maart 2010
judith (ad) eskrid.nl

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<