Ingezonden door Andy Holten

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

USA

Pagina van Andy Holten

Share |

DE GORDIJNEN VAN MIEP GIES

Mijn ouders en ik zijn, vanuit Hilversum, in 1940 met mijn grootouders in de Hunzestraat gaan wonen. Ik was ongeveer 3 dus ik herinner niet veel van die tijd. Ik herinner nog een beetje dat ik op de kleuterschool voor Joodse kinderen op het Daniel Willinkplein zat. Dat was een Montessorischool en ik heb mijn eigen kinderen later ook naar een Montessori school gestuurd vanwege mijn herinneringen aan die tijd. Ik herinner nog een keer naar huis te rennen tijdens een lucht alarm.
Hierbij is een foto van mijzelf en mijn moeder die was genomen in de Hunzestraat waar we toen woonden. Veel later hebben ik uitgevonden dat Miep Gies vlak bij ons woonden. In 1995 had ik een gelegenheid om Miep te ontmoeten toen ze in Albuquerque, New Mexico, was voor de Anne Frank tentoonstelling. Ik had deze foto bij me en liet het aan haar zien, in de hoop dat ze mij nog iets over mijn familie kon vertellen. De enige vraag die ze had “Wat vind je van mijn gordijnen?”. Wij stonden precies voor haar flat!

DE REÜNIE VAN DE KLAS VAN ANNE FRANK

Een tweede verhaaltje heeft te doen met de KRO uitzending in december 2009 van de Reünie van de Klas van Anne Frank. Toen ik de plaquette in de show zag van de studenten van Anne Frank klassen op de 6e Montessori school en het Joods Lyceum die omgekomen waren gedurende de oorlog, zag ik de naam van Max Houtkruyer die een 2e neef was van mij. Ik heb nooit iets geweten van dat deel van mijn familie (ik ben de enige overlevende - dezer dagen zeg ik dat ik mijn eerste “bloodrelatives” heb opgespoord pas 50 jaren na de oorlog). In ieder geval was ik heel “excited” in het feit dat ik Max’s naam had gezien, en heb Jos Wiersema van Geheugen van Plan Zuid toen gevraagd of hij een foto van de plaquette zou willen maken en dat naar mij toe zou sturen. Dat heeft hij inderdaad gedaan – Nogmaals bedankt! Die plaquette is nu te zien op de website. Zo nu is er ook een beetje “recognition” voor mijn neef die op 13-jarige leeftijd, net als Anne Frank, is omgekomen.

Andy Holten - 22 maart 2010 - aholten (ad) aol.com

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<