Ingezonden door Hans Illy

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Pagina van Hans Illy

Goede herinneringen blijven
foto's Hans Illy

Als je oude fotos tegenkomt en terugblikt, ziet het er meestal vrolijk en zonnig uit. De goede herinneringen beklijven. En als jongetje was het allemaal wt spannend: helpen met takken afzagen van de bomen in de Dintelstraat, het bombardement op zondagmiddag op de Euterpestraat, de scherven van het afweergeschut die op het platte dak kletterden, het spannende bijhouden van de vorderingen van de geallieerden op de landkaart van Europa.

De negatieve aspecten verdring je: de Hongerwinter, de Sperrzeit, de kou in de winter, je moeder die doodmoe terugkwam van haar tocht op de fiets naar de Wieringermeer, die rotjongens van de Vondelschool die altijd met voetballen wonnen van onze Dongeschool; het tuinhuisje op Ons Lustoord dat werd opgestookt. Het tochtte toch altijd in dat kreng.

Dintelstraat - 1935

Opa en ik. Het hek dat het schoolplein van de Dongeschool afsloot. Het midden hek (hier te zien) ging nooit open. Op twee uitzonderingen na: in 1944 toen na Dolle Dinsdag de Wehrmacht haar groot materieel hier stalde, en in 1945, toen de Canadezen dat deden. Allebei heel spectaculair!

Geulstraat - 1936

Hoek Maasstraat/Geulstraat met op de achtergrond de achterzijde van de Dongeschool.

Ons Lustoord

Hans Illy - 1 november 2010
E-mail:
piep (at) planet.nl

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<