Ingezonden bijdrage van Emmy Schrempft

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Emmy Schrempft

De oude drogist

Ik zag een tijdje terug, toen ik weer eens door de buurt van mijn jeugd fietste, dat onze aloude drogist hoek Eemsstraat nr 2 en Uiterwaardenstraat opgeheven ging worden.
Ik kan me daar nog vele bezoeken als kind en later tiener aan deze winkel voor de geest halen, het was er vaak erg vol tussen de schappen en andere klanten en op de koude granito vloer.
Hier haalde ik in de jaren 50 voor mijn moeder de aanmaakhoutjes voor onze kachel (die roken zo lekker) en petroleum, dat werd eerst opgepompt in een speciaal soort apparaat een soort benzine/petroleumtank en daarna afgetapt.
Weer later haalde ik er Clearasil om de opkomende pukkeltjes te bezweren en kreeg ik maandverband mee in een bruine zak.
En weer later kocht ik er Dylonverf om mijn kleren in de jaren zestig flink in het paars of roze te veranderen enz. enz.


december 2000

Ook kan ik mij de "oude" drogist nog herinneren, Hr van den Brink. Een klein mannetje met een nette uitstraling, met veel Brillcream in zijn haar en in een lange witte jas. Ik heb zelfs nog een speldje van zijn winkel, midden jaren '60 een rage toen.

Yvonne, die het later van hem overnam, was in die tijd zijn winkelmeisje. Hij is toen overleden en zij heeft de strijd dus nog heel erg lang volgehouden. Ze had van dat mooie dikke rode haar, en kwam altijd wat streng over.

Er stond bij de toonbank o.m. zo'n grote fles met eau de cologne, waaruit je je eigen flesje kon laten bijvullen. Rechts naast de kassa flessen met spiritus, wasbenzine en dat soort zaken. Ook hing er een grote rood-wit-zwarte reclamedoos van Chefarine4 ("helpt snel, zeer snel") in de winkel. En er hing altijd zo'n hele speciale lucht in de winkel. Dat een drogisterij nu niet meer zo ruikt komt natuurlijk door alle moderne verpakkingsmaterialen. Kortom, inderdaad weer zo'n stukje uit je verleden dat nu definitief verdwijnt.

Ik hoorde van een oud bewoonster dat toen zij bij de bekende groot/concurenten artikelen zag liggen met een prijs die zij niet eens voor inkoop betaalde ze heeft besloten het bijltje erbij neer te gooien, daar kon ze niet meer tegen op. Het bekende verhaal, erg jammer.

Vriendelijke groeten een oud Rivierenbuurtbewoonster

Emmy Schrempft

ZIE OOK " WINKELS UIT MIJN JEUGD "

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<