Ingezonden bijdrage van Fred Kraster

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Canada

Pagina van Fred Kraster

LOVERSLANE

Mijn verhaaltje begint op de 24de Augustus 1940. Onze famillie woonde op de Scheldestraat 31 (2) en daar woonde ik tot 22 November 1956, de dag dat ik naar Canada emigreerde.
De eerste paar jaren van mijn leven zijn een "blur". Ik kan mij heel weining herinneren. Ik weet natuurlijk dat wij in de middle van de oorlog zaten.
Ik kan mij een klein beetje herinneren van de verschikkelijke reis van Amsterdam naar Groningen in 1944.
Mijn vader's familie woonde in Zuidbroek en Sappemeer in de provincie Groningen. Hij bleef   achter in Amsterdam met mijn 2 jaar oude broertje toen mijn moeder mijn drie jaar ouder zuster en ik op voet naar Groningen nam. (Please excuse my Dutch grammer)
Af en toe kregen wij een lift in a wagen of truck, maar de grootste afstanden hebben wij wel gelopen met oorlogs vlietuigen in de lucht.
Dus het laatste gedeelte van de oorlog heb in Zuidbroek door gebracht met mijn grootouders. Wat ik mij wel goed kan herinneren is de Canadezen met hun wagens, tanks, chocolade en kauwgum en onze bevrijding. Naar de bevrijding ging ik weer terug naar Amsterdam.

Terug in Amsterdam als een zesjarige, moet alles maar erg vreemd zijn geweest. Ik moest natuurlijk weer wennen aan mijn eigen familie.
Op school ging het nogal slecht. Ik zakte het eerste, derde en zesde jaar op de St. Theodorus School op de Roerstraat. Ik was meest geinteresseerd in sport, muziek en tekenen. Vaak na school gingen wij zwemmen in het Mirandabad.
Wij speelde foetbal, cowboys en indianen op het veldje waar nu het RAI gebouw staat en natuurlijk schaatsen op de Boerenwetering.


foto 1

Op de eerste foto zit ik bij mijn vader naast mijn zusje Trudy, broertje Rudy en mijn moeder. (1)
Na de lagere school ging ik naar de ULO omdat mijn moeder mij niet in een technische school wilde. Ik haalde de eerste klas op St Louis maar zakte de tweede. School was nog steeds een probleem voor mij, maar ik had veel plezier met muziek (ik had een guitaar gekregen en nam accordion lessen), foetballen en tennis.
Ik was met mijn broertje lid geworden op de GoldStar Tennis Club op de Wandelweg. Ik had een vriend met een zeilboot en wij gingen vaak zeilen op de Vinkeveense Plassen. In de zomer gingen wij vaak met de familie naar Zantvoort, waar mijn ouders eerst een zomerhuisje huurden. Toen wij een beetje ouder waren mochten wij (de drie kinderen) kamperen op het Trekkerskamp "De Branding", ook in Zantvoort. Wij hadden daar fantastische vakanties.

Huize Kraster
foto 2

Ongeveer in 1963 of 1964 mijn ouders begonnen een kleine pensioen (bed & breakfast) zaak in onze huis op de Scheldestraat (foto 2) en noemde het "Huize Kraster". Mijn moeder maakte genoeg geld om haar eigen wagen (Ford Taunus) to kopen, waar zij heel trots op was. Op de 3de foto staan Trudy, ik en mijn moeder naast de wagen).


foto 3

Mijn vader helpte met de zaak, vooral omdat hij met het Engels, Duits en Frans vrij goed sprak en dat was nodig met al de gasten van America, Australia, Canada, Engeland, Duitsland,enz. Zijn normale baan was dat van vertegenwoordiger voor de Victoria (koekjes) companie. Ik herinner mij wel dat hij veel sprak over emigreren. Eerst wilde hij naar Australia, maar dat was veel te ver voor mijn moeder die veel liever in Nederland zou willen geblijven. Hij ging door met zijn plan en in Juni 1956 emigreerde hij naar Canada, waar hij wat kennisen had.


foto 4

Op de 4de foto staan wij allemaal toen hij weg ging. Zijn zuster, Fina, is ook in deze
foto. Mijn zuster Trudy en ik zaten op het vliegtuig naar Canada zes maandjes later en mijn broertje, Rudy, en mijn moeder volgde de rest van de familie naar Canada in November 1957 (Foto 5).


foto 5

Ik kan wel zien dat dit verhaaltje veel te lang word, dus ik zal maar ophouden met te zeggen dat mijn moeder nooit gelukkig was in Canada.
Mijn vader was altijd een hele Canadees en de kinderen waren jong genoeg om gauw aan alles te wennen. In Canada begon ik te werken toen ik pas 16 jaar was. Ik trouwde op mijn 21ste jaar met een meisje van Engeland. Wij hebben twee dochters. Toen ik ongeveer 25 was ben ik terug naar avondschool gegaan en in 1968 was ik klaar met mijn hogere school (HBS) en in 1972 had ik een B.Sc degree van de Universiteit van Toronto. Ik in onderzoeken gewerkt en als een social worker, maar altijd is mijn eerste liefde voor mijn muziek geweest. Na twee huwelijken heb ik nu een heel lief meisje en wij zingen samen als "LOVERSLANE" (Foto 6) en heb een mooi leven hier in Sarnia, Canada.


foto 6

Vele groeten.

Fred Kraster, 14 mei 2005

e-mail: jandrews@ebtech.net

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<