Ingezonden bijdrage van Frits Meylinck

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Frits Meylinck

E-mail: fcpwm (at) planet.nl
 

Hierbij een foto die uit 1955 moet zijn. Hij is genomen op de hoek van de Churchilllaan en de Waalstraat. Heel in de verte zie je de huizen van het Victorieplein.
Ik ben drie jaar en en mijn buurmeisje Olga is vier. Het bosje bloemen heeft ze net bij de bloemenman (rechts op de achtergrond?) gekocht, neem ik aan. Ik heb een primitief vooroorlogs stepje. Die winkel op de achtergrond is meen ik de 'snoepwinkel' van Opa Groot. De persoon die de foto nam stond vlak voor het portiek van Churchill-laan 45hs, waar ik toen sinds een jaar woonde. Ongeveer twee jaar later verhuisde ik naar de Jekerstraat 17II, waar ik met twee jaar onderbreking tot 1978 woonde. Ik herinner me o.a. Folly Draayer van de fietsenstalling bij het poortje, die in 1946 de TT van Assen (125 cc) had gewonnen.

 

De kampioenschapsbeker van Folly Draayer - Assen 1946

(foto ter beschikking gesteld door Folly jr)

 

Ik ging op school in de Niersstraat, de Anne Frankschool.
Wat betreft de foto: eigenlijk is er niet eens zo veel veranderd.
Diezelfde boom staat er nog. Als de camera naar rechts zou draaien zag je de winkel van groenteman Klein - er is ook nu nog een groentewinkel; naar links kijkend zouden we het standbeeld van Wilhelmina Drucker (‘Dolle Mina’) zien

(zie ook Gebeurtenissen in Zuid)

 


Dolle Mina's Churchill-laan - 30.01.1971

Misschien mijn oudste herinnering (ouder dan deze foto) betreft dit kruispunt: ik hoor een klap buiten op straat; een Volkswagenbusje heeft komend van de Churchilllaan te snel de hoek genomen, is omgeslagen en ligt op zijn zijkant, min of meer aan de voeten van Mina.
Let op de kinderhoofdjes waarmee de Waalstraat was geplaveid, asfalt was een uitzondering.

Frits Meylinck, 10 december 2003

 

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<Vergroot