Ingezonden bijdrage van Jeannette de Roeper

Terug naar de vorige pagina <<

hoofdmenu

index ingezonden

Nederland

Pagina van Jeannette de Roeper

“Bonbon Jeannette” Amsterdam

Aan het Europaplein 87, in het winkelpand waar vanaf de bouw een melkzaak zat en later een kleermaker, opende Jeannette de Roeper haar bedrijfje in september 1989.
Aan de eigenaren van boekwinkel Joachimsthal, de heer en mevrouw Bachrag, kreeg zij goede buren. Het werd een gezellig hoekje daar op het plein.


voorgevel bonbon jeannette amsterdam aan het europaplein

De winkel werd in de stijl van een arme luidenwinkel ingericht. De granieten vloer in ere hersteld, en de kamer waar de kleermaker zijn atelier had, werd een bonbonatelier.
Behalve suiker-arm werd er ook voor verschillende diëten gewerkt. Bovendien was het een kosher bedrijf. Duidelijk een aanwinst voor joods Amsterdam.
Naast bonbons en chocolaterie verkocht men ook eigen gebakken boterkoek, appelkoek en gebak voor de joodse feestdagen.


interieur winkel met mary van straten als klant.

Er werden bijzondere plateaus gemaakt voor huwelijken, brit-mila, bat- en barmitswot en andere simches.
Het Amsterdamse publiek genoot van al deze lekkernijen en kwam niet alleen uit Amsterdam-zuid maar uit alle delen van de stad op zondag graag even bij Jeannette langs. Doordat de winkel vlak bij de autowegen lag kwamen de mensen ook van alle delen van het land een kijkje nemen.


messr. Jacques meerman en Jeannette

Jacques Meerman, de Maître bij het bedrijf liet voor het raam zien hoe je bonbons door kon halen. Hij had daar een klein tafeltje voor verbouwd met een broedlamp eronder. Hij kreeg daarmee veel bekijks en menig auto botste tegen de bumper van de ander op weg naar het stoplicht. Jacques vond dat wel mooi en kon er hartelijk om lachen.

Vaak gingen klanten op een krukje naast hem zitten om gezellig te babbelen en ook om b.v. even te helpen met nootjes opleggen. Zij mochten dan pas weg als de hele serie klaar was. Vonden het vaak zelf erg leuk om te doen. Sommigen belden hem op en vroegen: “Heb je mij vandaag nodig Jack?”
Toen het bedrijfje een jaar bestond werden de klanten uitgenodigd en de hele dag getrakteerd:
‘s morgens koffie met en ‘s middags thee met, later op de dag een drankje met. Dat eerste jaar telden wij meer dan 100 bezoekers.

Om te voldoen aan de vraag had het bedrijf meer ruimte nodig en koos daarvoor een voormalig sorteerpostkantoor in Amsterdam-west. Wat een verkeerde keus bleek. Meer omzet en meer personeel werd voor Jeannette te zwaar, zij kreeg gezondheidsproblemen en besloot het bedrijf te verkopen. Hiermee ging een kleurrijk bedrijfje voor Amsterdam-Rivierenbuurt verloren.
Jeannette ging studeren en verhuizen naar Alphen aan den Rijn.
Zoals het vaak gaat, kruipt het bloed waar het niet gaan kan en sinds 1 januari 2005 maakt zij zeer kleinschalig weer bonbons. De Natuurwinkel Weteringschans verkoopt ze met succes.
Misschien komen wij elkaar nog eens tegen bij de vele lezingen die Jeannette in het land geeft?
Graag tot ziens, met vriendelijke groet van Jeannette.

Jeannette de Roeper, 14 juni 2005
 
E-mail: bonbonmarianne@wanadoo.nl

Adres per 21 augustus 2006:
Burenlaan 36,
8749 GB Pingjum
0517 579289

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<