Ingezonden bijdrage van Theo van Vilsteren

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Jo Ellerman - Barendregt

Nieuwe lichtjes in de Roerstraat

Vanuit Bussum, we hadden een villa met heel grote tuin, kwamen we in de Roerstraat 68 III te wonen. Hoe mijn moeder dat gedaan heeft, is mij nog steeds onbegrijpelijk. Mijn vader was stuurman bij de Mij.Nederland en was vaak maanden weg. Mijn moeder bleef dan met mijn broertje van 8 jaar en met mij van 9 jaar alleen thuis.
Toen wij daar in 1930 kwamen wonen, waren de huizen aan de overkant nog niet klaar.

's Avonds keken we of er weer lichtjes bijgekomen waren, dus weer nieuwe bewoners. De scholen zijn veel later gebouwd.

Achter de Roerstraat, waar nu alweer een hele stad achter is, was alleen maar land. Ook toen was alles niet veilig, want op een dag kregen we de Politie aan de deur, met de mededeling, dat mijn broertje maar niet meer op het land moest spelen, het was daar niet veilig.
Verder herinner ik mij nog de melkboer (Onrust) , die op de hoek van het pleintje was en de kruidenier (Vana) op de hoek van het pleintje meer bij de Maasstraat.
Mijn moeder was erg angstig, als op Zondagavond de krantenman langs kwam en schreeuwde "Cetum", dat klonk zo mistroostig in die donkere stille straat (Cetum stop hem in je zak en vergeet hem, werd door de mensen geroepen).


prentbriefkaart: Roerstraat omstreeks 1930

De derde en vierde klas heb ik op de Dintelschool gezeten en toen verder op de Openluchtschool Bugenhage. Mijn vriendinnen waren Kuna Gallis en Annie en Litie Hendriks, die naast ons woonden.. Er waren maar weinig mensen, die een auto hadden, van die ouderwetse fordjes Wij speelden veel op straat en 't was een feest, als we een autoped met luchtbanden mochten huren. Wij vermaakten ons nog uitstekend met ballen, knikkeren, springen enz. en als ik tegenwoordig de kinderen uren achter de computer bezig zie vind ik dat maar niks.
In de crisisjaren kwam mijn vader zonder werk en wat moet een stuurman dan. Hij is autorijlessen gaan geven en is een garage begonnen in de Jan Steenstraat en moesten wij bij de zaak gaan wonen.
Zo kwam in 1935 een eind aan ons wonen in de Roerstraat.

 

Met hartelijke groeten.

Jo Ellerman-Barendregt, 8 juni 2005
 
E-mail: jellerman@freeler.nl

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<