Ingezonden bijdrage van M.v A.P.

Terug naar de vorige pagina <<

index ingezonden

Nederland

Pagina van M.v.A.P.

Inzender M.v.A.P.:

" Hoewel geboren en opgegroeid aan de Willemsparkweg, heb ik wel degelijk jeugdherinneringen aan de Rivierenbuurt, zoals een meisje uit mijn klas, Irene, uit de Maasstraat, waar ik als 11-12j jochie hopeloos verliefd op was.
Een andere klasgenoot Peter, wiens vader eigenaar was van de speelgoedwinkel Sport en Spel, ook in de Maastraat, waar we na schooltijd vaak in het magazijn mochten spelen met de nieuwste Dinky Toys.
Ook al weer in de Maasstraat t.o. Sport en Spel de sigarenwinkel (zit er nog steeds met dezelfde mensen, nu hoogbejaard) waar condooms en vieze boekjes van onder de toonbank werden verkocht (naar huidige maatstaf volstrekt onschuldige naturistenboekjes waar alles was weggeretoucheerd).
Het 'gedwongen' in quarantaine blijven bij een oud-oom en -tante in de Uiterwaardenstraat, toen mijn broer en ik roodvonk hadden.
En dan uiteindelijk zelf hier in de buurt komen wonen met het vage, ondefinieerbare gevoel dat de cirkel gesloten is. "

Foto:

" Ik had een aantal kennissen aan het werk gezet mbt die zonnewijzer.  Ik  heb van één van hen een foto gekregen uit de Wereldkroniek (ook al weer zo'n 'instituut' van vroeger dat tijdschrift) van juni 1962. Verdere details heb ik nog niet, maar ik stuur je de foto alvast. In mijn herinnering was die zonnewijzer veel groter, maar nu op de foto blijkt dat nogal mee te vallen. 
Het is niet helemaal goed te zien, maar ik meen te zien, dat de zijkant van de DuMidi bioscoop beschadigd is; dus dan zou de foto kort na die spectaculaire ontploffing genomen moeten zijn. 
In ieder geval op de achtergrond de SVB in originele staat. 
Naar die foto van mijn vader wordt in de familie nog gezocht. Die foto is spectaculairder met vaders auto en die zwarte politie-VW-kevertjes met driehoek-lichtbakjes op het dak. "

M.v.A.P., 10 januari 2004.

Waar is de zonnewijzer gebleven die ooit op de Churchilllaan stond?

RTV NH vond de oplossing voor deze vraag.

Mevrouw de Brave heeft in 1956 aan het begin van de Churchilllaan in Amsterdam gewoond. Daar stond in die tijd een mooie zonnewijzer. Toen ze daar in het begin van de jaren ‘90 weer eens langs liep bleek de zonnewijzer te zijn verdwenen. Nu wil ze weten waar hij is gebleven.

Antwoord
Madeleine Schoenland woont vlakbij de plaats waar de zonnewijzer ooit stond. Ze wist ons te vertellen dat hij in het begin van de jaren '70 is weggehaald. Hij is toen verhuisd naar de tuin van de ANWB aan de Wassenaarseweg in Den Haag. En daar zou hij tot op de dag van vandaag staan. Wij belden dus even met Markus van Tol, woordvoerder van de ANWB, die ons vertelde dat er bij hen inderdaad een zonnewijzer aan de rand van het parkeerterrein staat in een fraaie groenpartij. Hij staat er sinds 1972. Toen werd de ANWB gecentraliseerd in Den Haag en werd onder andere het kantoor in Amsterdam opgeheven. Daar stond de zonnewijzer sinds 1934. Hij is ontworpen door architect Boeken en onthuld door burgemeester van der Vlugt ter gelegenheid van het Bondsjubileum van de ANWB.

geplaatst 14 augustus 2008 door de redactie

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<