Tweede druk roman "Zuidelijke Wandelweg" . . . .

Terug naar de vorige pagina <<

 

 
Tweede druk Zuidelijke Wandelweg

Verkrijgbaar bij iedere goede boekhandel in Amsterdam en elders.
Prijs € 14,90.

titel: Zuidelijke wandelweg
auteur: Paul Gellings
isbn: 9044504894
aantal blz.: 160
tweede druk: 01 10 2005
bindwijze: paperback

NB Voor de echte liefhebber is het plattegrondje uit 1956 er ook weer in opgenomen!

Paul Gellings

Zuidelijke Wandelweg online bestellen? Klik hier >>

Verder:

titel: Zuidelijke wandelweg
auteur: Paul Gellings
isbn: 9044504894
aantal blz.: 160
prijs: € 14,90
tweede druk: 01 10 2005
bindwijze: paperback


plattegrond van de Rivierenbuurt uit 1956

 

ZUIDELIJKE WANDELWEG
`Het boekje waar ik echt heel erg van onder de indruk ben.’ Martin Ros voor TROS Radio

Paul Gellings toont zich in Zuidelijke Wandelweg een meester van de herinnering. Hij neemt hij de lezer mee naar het Amsterdam-Zuid van zijn jeugd, de buurt waar tien jaar voor hij daar zelf werd geboren, Anne Frank woonde, en waar nog steeds een geur van angst en collaboratie hangt. Aan één figuur heeft de verteller van de geschiedenis een bijzondere herinnering, Leonard Grünewald. Er zijn destijds dingen met Leonard gebeurd die de hoofdpersoon nog altijd niet kan begrijpen en waarover hij met zichzelf in het reine wil komen.

Paul Gellings (1953) vertaalde poëzie van Rutger Kopland, schreef een monografie over Patrick Modiano en publiceerde drie dichtbundels bij De Arbeiderspers. In 2001 debuteerde hij als romanschrijver met Witte Paarden, dat werd geselecteerd voor de reeks `Schrijvers van nu'. In 2004 verscheen bij uitgeverij De Geus zijn dichtbundel De stem van de herfst.

Paul Gellings
Paul Gellings
[foto: Harry Pierik]

`Een volwassen man, tekenaar, al dertig jaar weg uit 'zijn' buurt, probeert zich te bevrijden van zijn demonen door dagenlang dwangmatig te wandelen door het heldere stratenplan van Berlages Plan-Zuid. Daarbij moet hij, bij wijze van shocktherapie, alles nog eens opnieuw beleven. Dat is vaker gebeurd, in autobiografische Nederlandse literatuur, maar zelden zo goed als Gellings het hier doet. ‘[hk] Aleid Truijens in de Volkskrant. 

Inhoudsbeschrijving

Net als in zijn veel geprezen roman Witte Paarden toont Paul Gellings zich in Zuidelijke Wandelweg weer een meester van de herinnering. In zijn nieuwe roman neemt hij de lezer mee naar het Amsterdam-Zuid van zijn jeugd, de buurt waar Anne Frank woonde, tien jaar voor hij daar zelf werd geboren, en waar nog steeds een geur van angst en collaboratie hangt.
Aan één figuur heeft de verteller van de geschiedenis een bijzondere herinnering, Leonard Grûnewald. Er zijn destijds dingen met Leonard gebeurd die de hoofdpersoon nog altijd niet kan begrijpen en waarover hij met zichzelf in het reine wil komen.

Tekstfragment

De waarschuwingen uit de radiowagen klinken steeds bozer. Ik moet er haast van huilen. 'Wat zijn dat, communisten?' vraag ik mijn vader. 'Dat zijn Russen', antwoordt hij. Ik versta 'reuzen' en zal nog jaren denken dat wij ieder ogenblik overvallen kunnen worden door menseneters op zevenmijlslaarzen. Net als toen door de Duitsers. Dat waren even gevaarlijke wezens - weet ik - door het onophoudelijk gefluister van mijn ouders, grootouders, buren en oppassen, en vooral door wat tante Ilse erover heeft verteld.  Maar voorlopig zijn het allemaal sprookjes, verhaaltjes voor in het halfdonker. Het ergste moet nog komen."

Terug naar de vorige pagina <<