FUNERAIRE KUNST dichtbij Plan Zuid



Plan Zuid is niet het einde van de stad. Loop even iets verder en je komt terecht op begraafplaats Zorgvlied. Ooit aangelegd door de gemeente Nieuwer-Amstel (wat tegenwoordig Amstelveen heet) maar alweer jaren op het grondgebied van Amsterdam, met dank aan de gemeentelijke herindeling van 1896.

   
 
Al bij de ingang zie je elementen van de Amsterdamse School, zoals sierlijk gesmede letters (die wel lijken op de belettering van Betondorp) en eveneens gesmede lantaarns op de zuilen naast de ingang. In het midden hangt het wapen van Nieuwer-Amstel.
 
  
Loop door de poort en je komt bij de aula uit, die met zijn massieve blokken metselwerk sterk doet denken aan de gebouwen uit de late periode van de Amsterdamse School. Het effect wordt nog versterkt door de uitstekende betonstroken boven de smalle ramen aan de zijkant.



Zorgvlied is aangelegd als begraafpark, met lanen die je ook op buitenlandse begraafplaatsen kunt tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan Père Lachaise middenin Parijs.


Lettertypes uit de jaren 30 overheersen en de regen zorgt ervoor dat sommige teksten lijken te huilen.


De combinatie regen en graven schept een bepaalde sfeer. En die wordt hier versterkt door een nonchalant neergelegd bosje narcissen. Geen ingewikkelde grafkransen, maar een eenvoudige en doeltreffende bloemengroet.
 

Op de begraafplaats zijn de graven te vinden van vele bekenden, Amsterdammers en mensen van buiten de stad. Daaronder ook het graf van de man, zonder wie Amsterdam er heel anders had uitgezien: Hildo Krop. Op zijn graf een vrouwfiguur van eigen hand, indrukwekkend om te zien. 


Er is nog veel meer te zien op de begraafplaats, maar vanwege het steeds slechter wordende weer heb ik het bij deze korte wandeling gelaten.

16 april 2013

Richard Keijzer

  • Lees ook de eerdere inzending van Richard Keijzer . . .


 

You have no rights to post comments