236 - Tabak speciaalzaak Th. van Tellingen


kop

"Anno 1928, tabak speciaalzaak Th. v. Tellingen" staat er op de gevel van het winkelpandje aan de Maasstraat 28 te lezen. Een blik in de keurig ingerichte etalage bevestigt het vermoeden dat het hier nog steeds een tabakswinkel betreft. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, want zou hier inderdaad al 84 jaar een tabakszaak gevestigd zijn?
   
Binnen ademt de knusse winkel door de gehele entourage een nostalgische sfeer uit. Je kunt echt zien dat de winkelier alles op alles heeft gezet om dit te bewerkstellingen. "De heer en mevrouw van Tellingen zijn er in 2003 mee gestopt" vertelde Michael Hendriks, de huidige eigenaar, mij. Michael runt deze zaak al geruime tijd samen met zijn vrouw Thirza.
  
Via Hendriks ben ik in contact gekomen met Wim en Greet van Tellingen.
Ik werd door hen vriendelijk ontvangen in hun mooie Planzuid woning waar het echtpaar inmiddels vele foto's uit het familiealbum had uitgestald.
   
Greet vertelde me: "De winkel is in 1928 opgericht door mijn schoonvader Theo van Tellingen en mijn schoonmoeder Coby Grootkop. De buurt was helemaal nieuw en de Maasstraat was verderop nog onbebouwd. Wim is op z'n vijftiende bij zijn vader en moeder in de winkel gekomen en behaalde in 1958 zijn vakdiploma.
In 1968 konden wij de zaak overnemen. We hebben tot 2003 met heel veel plezier in de zaak gewerkt. Wij hadden prima contact met de buurt en onze klanten. Wel zijn we twee keer overvallen waarbij we in een geval met een pistool werden bedreigd. Wim kreeg klappen omdat hij zich verzette, het lidteken op zijn hoofd is nog te zien. Op straat ben ik ze nog gevolgd. Een jongen van de fietsenwinkel die hen ook achtervolgde is nog met een pistool bedreigd. Later op de dag is een van de overvallers opgepakt en heeft gevangenisstraf gekregen.
In 2003 hebben we de zaak verkocht en zijn met pensioen gegaan. We kunnen terugkijken op een hele fijne tijd."

Wilt u een berichtje sturen?

E-mail: Greet en Wim van Tellingen:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
E-mail: Michael en Thirza Hendriks:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  


Naar het fotoalbum

You have no rights to post comments