Ook van deze auteur zijn/is:

Motorraces in Amsterdam Zuid

Hoe lang stellen Google en andere zoekprogramma’s ons al in staat om een antwoord op onze vragen te vinden? Tien jaar, vijftien jaar? Het is een geweldig hulpmiddel en meestal slaag ik er in om het gezochte te vinden. Het gebeurt maar zelden dat ik vergeefs blader. Dat komt dan omdat ik de juiste zoekterm niet kan vinden of omdat het onderwerp simpelweg (nog) niet voorkomt.

Een enkele keer kom ik bij toeval een onderwerp tegen waar ik in het verleden vergeefs naar zocht. Zo kwam ik gisteren bij het zoeken naar een datum over de buurt waar ik in m’n jeugd woonde in een website van socialhistoryshop terecht die een foto toonde van een Motorrace in de Rivierenbuurt. Gemaakt door Ben van Meerendonk, een bekende fotojournalist. 

Voor 39,95 Euro kon ik een afdruk van 50x60cm bestellen. Het was echter vooral de datum die me prikkelde, 1947. Dus die motorraces hebben echt plaatsgevonden was de eerste gedachte die door m’n hoofd schoot. In een van de verhalen over m’n jeugd beschreef ik ze namelijk voor de website Geheugen van Plan Zuid in 2006. Motorwedstrijden die een paar jaar na afloop van de oorlog in de Rivierenbuurt hadden plaatsgevonden. Lees even mee in het volgende stukje cursieve tekst.

“Dat was dus allemaal binnen de muren van het Olympisch Stadion maar er zijn ook een paar keer motorwedstrijden gehouden op de weg. De TT van Amsterdam of zoiets. Op een circuit dat ongeveer gelopen moet hebben van het Wester Scheldeplein naar het Scheldeplein, de Wielingenstraat, de Haringvlietstraat en de Wandelweg.
Dat gaf me natuurlijk een hele opwinding in de wijk. Al een paar dagen van te voren was men bezig met het circuit dat op alle gevaarlijke plaatsen van strobalen werd voorzien. Het juiste jaar van deze gebeurtenis ben ik helaas vergeten. Moet echter een paar jaar na de oorlog zijn geweest. Misschien zijn er wel lezers die zich hier nog iets van kunnen herinneren. Na een of twee keer was het in ieder geval afgelopen. Kennelijk realiseerde men zich dat de organisatie van motorwedstrijden in een woningwijk niet kon.” 


07-12-1947_02116 Motorrace in de Rivierenbuurt
Politie met walkie-talkie tijdens motorrace in de Rivierenbuurt, Waalstraat, Amsterdam, 12 juli 1947 Foto Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam. (embedded foto van Flickr)


Zoals bekend is de website van onze Nationale Bibliotheek ook een ideale bron als je op zoek bent naar details van gebeurtenissen die een bericht in de krant waard waren en met ‘motorwedstrijd ’ als zoekwoord en het jaartal 1947 stortte ik me na de vondst van de foto in het historisch krantenarchief. Helaas, geen treffers. Maar de ware zoeker geeft het niet zo snel op. Ik probeerde het nog een keer met ‘motorraces’. En ja hoor, in de Tijd van 14 juli 1947 en de Gooi- en Eemlander van 15 juli stonden de volgende verslagen.
Beelden van de familie Bron


Ruud Jansen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
20 januari 2013

 

You have no rights to post comments

Reacties  

 
# Wegrace 1947 RivierenbuurtWilna Bron 28-08-2014 02:24
Ik ben oude 8mmfilmpjes van mijn vader aan het uploaden naar youtube. Door mijn bejaarde PC verloopt dit nogal traag. Zocht op Google naar informatie en kwam hier uit. Mijn kanaal heet brondreef. Als alles is gelukt, zal ik insluiten van het filmpje van mijn vader toestaan. Kunt u de beelden hiervan laten zien.
Met vriendelijke groet, Wilna Bron
 
 
# MotorracesHans Blaas 22-04-2013 15:33
Als jongetje van 8 jaar heb ik de motorraces gezien samen met mijn vader, ik kan mij dat nog goed herinneren. Toen woonde ik met mijn ouders in de Vechtstraat bij de Amstelkade, maar nu al weer heel wat jaren om de hoek waar de foto toen genomen is in de Bernissestraat. Je kunt je haast niet voorstellen dat die races daar hebben plaatsgevonden maar het is tocht toen echt gebeurd.
 
 
# MotorracesDini Verloop-Woudman 09-03-2013 15:36
Jammer genoeg kan ik mij deze races niet meer herinneren, maar zie wel vaag familie op ons balkon op de achtergrond van de Moerdijkstraat, Geboren eind 1938 en deze foto doet mij toch weer denken aan mijn heerlijke jeugd in de Rivierenbuurt. Bedankt voor de leuke foto's.

Dini Verloop
 
 
# Mw.Petronella Brockhoff 05-02-2013 19:31
Hallo,
Leuk het stukje van de Motorraces o.a. op de Zuidelijke Wandelweg. Ik heb het al eerder aangeroers, omdat ik de Naan Dik Renooij nog in mijn geheugen heb.Ook heb ik nog een foto.Leuk dat nu de datum en het jaar bekend is. Dank voor het zoeken.Ik ben geboren in 1940
aan de Boerenwetering. Ons paradijsje !!!!!!!!!!
 
 
# motorraces in ZuidRené van den Ham 05-02-2013 10:49
Ik herinner me de race nog heel goed. Volgde alles op dde hoek van de Alblasstraat en Rivierenlaan(Ke nnedylaan). Het circuit liep via Rivierenlaan, Waalpad, Zuidelijke Wandelweg, Haringvlietstra at, Wielingenstraat , (Wester)Schelde plein, Rivierenlaan. In een van de pauzes kwam er een jongetje op een piepklein motorfietsje langs. Als 7-jarige vond ik dat toen geweldig.
 
 
# MevrouwPetronella Brockhoff 30-01-2013 17:28
Tekst reeds ingevoerd
 
 
# MevrouwPetronella Brockhoff 30-01-2013 17:27
Hallo Ruud,
Wat leuk dat ik nu de datum weet van de motorraces in Zuid. Ik heb het al eens errder geschreven, want ik ik heb nog foto's.
Dank je voor alle moeite die je deed voor het artikel.
 
 
# en veel publiekFrank de Jong 20-01-2013 12:47
 
 
# ToegevoegdReadactie 20-01-2013 13:15
Bedankt voor uw tip. Ook deze foto hebben we ge-embedded op de pagina.