244 - De Zuiderschool

Geulstraat 9 - Amsterdam

Onlangs ontdekte ik een klassefoto van de Zuiderschool. Het was de Brugklas 50/51. Ik herinner mij nog een aantal namen maar lang niet allemaal. Ik zal er enkele opschrijven Davy Cohen, Pieter Geudeker, Hans Land, Marianne Grijzenhout, Harry Verbeem een Belgische jongen, meisje Mazereeuw, Kurt Damstra met Tekla zijn zusje . Het zou leuk zijn wanneer een oud leerling, die dit leest, bij deze foto nog meer namen kan schrijven.

Over het algemeen is er van de Zuiderschool weinig terug te vinden, wat belangstelling voor schoolfoto's betreft.
De Zuiderschool was een Christelijke School en is inmiddels verdwenen. (red. het gebouw staat er nog steeds)  Ik zat daar in de oorlog om de navolgende reden: De Dongeschool, waar mijn zusje op zat, had NSB-ers als leerkrachten de Zuiderschool dus niet. Daarom moest ik naar de Zuiderschool. Dat vonden mijn ouders veiliger. Mijn vader deed dingen die de bezetter niet hoefde te weten. De onderwijskrachten waren heel goed Juffrouw Dikhout van de Middenweg, van Dijk, Wierda, Dornbach Wiebenga en invalster Mevrouw Hamel, De onderwijzers Hamel, Koeleman later Esser (ik weet niet of ik de naam juist heb geschreven). Het Hoofd de Heer van Zijl.


Bij deze school heb ik nooit een fijn gevoel gehad alleen die zware ijzeren deur vond ik niet prettig. Mijn zus, een aantal jaren ouder, vond het de gevangenis. Zo klein als ik was hield de oorlog mij meer bezig. De angst, dat er op school wat zou gebeuren al ik niet thuis was. Dat maakte mij waarschijnlijk angstig. Ik nam heel vaak de benen en die deur speelde mij daarbij parten. Ik kreeg hem heel moeilijk open. Ik verwijs u daarvoor naar de eerder geschreven artikeltjes o.a. over Eefje Herbst en de daarbij behorende mooie foto's waar ik er nog één kan toevoegen dankzij Mevrouw Kaltenschnee.

   

Weet u nog meer namen, stuur mij dan een e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jan Drijfhout - Den Haag - oktober 2012

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Eerder door Jan Drijfhout ingezonden verhalen . . . 

    

You have no rights to post comments

Reacties  

 
# ZuiderschoolJos 09-10-2012 22:56
Ik heb van '57 tot en met '64 de Zuiderschool bezocht. De leerkrachten Hamel, Wierda, van Zijl en Wiebenga ken ik wel. De laatste dame had zeer losse handjes en sloeg, als ze even de kans kreeg, het gehoor uit je oren. Oh wat waren ze Christelijk daar . . .
 
 
# ZuiderschoolPaul Scheer 30-01-2013 16:05
Juffrouw Wiebenga had inderdaad zeer losse handjes. Er lag sneeuw en wij probeerden vanaf de speelplaats sneeuwballen via het bovenraam naar binnen te gooien. Ineens vloog de deur open, ik werd naar binnen gerukt en in haar kantoortje/klee dhok gesmeten. Hier heb ik de rest van de schoolochtend in de hoek mogen staan om daar door haar met enige regelmaat opnieuw geschopt en geslagen te worden. Ik was 9 jaar.
 
 
# RE: ZuiderschoolBenny Plaisier-Kerstens 28-10-2012 02:09
Jos, we zaten samen in de klas.... Ik herinner me niets van je verhaal dat Mw. Wiebenga geslagen zou hebben... Ze was wel streng!! Maar vind wel, dat ik voor haar op moet komen. Ze viel in voor Juffrouw Kress, die vaak ziek was en later naar Rotterdam vertrok.
Wierda, zegt mij als naam niets. Wel Frank, Baars en Uilenhoedt Of was mw. Wierda die dame die de 1e en 2e klas runde? Ik weet haar naam niet meer... Anyway, de Zuiderschool was iid zéér Christelijk...